Za područje

  Demit fasada

  Članak je koristilo čak 3812+ korisnika
  Fasadni sistem popularno poznat pod nazivom demit, najrasprostranjeniji je kontaktni fasadni sistem u našoj zemlji. Demit fasada je pogodna kako za novogradnju tako i za renoviranje, za porodične kuće ili stambene zgrade. Istražili smo šta čini ovu vrstu fasada tako raznovrsnim i pristupačnim, pa evo šta smo saznali.
  Stručni članak 3812
  omiljen
  demit fasada
  Imamo čak 621 izvođača radova za područje Fasade:

  1. Demit fasada

  1.1. Demit fasada je najrasprostranjeniji fasadni sistem

  „Wärmedämmvebundsystem" je njemačka riječ koja u prevodu označava „vezani sistem toplotne izolacije", odnosno, WDVS u Njemačkoj i Austriji ili šire poznat kao demit-sistem kod nas. Dakle, ovaj sistem za kontaktnu fasadu čini više materijala - običan ili grafitni stiropor ili stirodur (EPS, XPS), ili mineralne vune kao glavni element uz razne dodatke: veziva, lajsne, tiplove, mrežice i drugo.

  Sudeći po broju informacija koje se traže i lako nalaze na internetu i trgovačkim reklamama, demit fasada je najrasprostranjeniji fasadni sistem kod nas. Posjeduje sva evropska ETA tehnička odobrenja, koja potvrđuju podobnost sistema i obezbjeđuju stalnu kontrolu proizvodnje. Demit fasade su, zapravo, vrsta kontaktnih fasada koje se odlikuju povoljnim odnosom cijene i odličnim karakteristikama. Vaš dom će biti adekvatno zaštićen od kiše, snijega, vjetra, hladnoće i vrućine. Demit fasada je veoma izdržljiva te može potrajati 30 godina i više, uz pravilno održavanje.

  2. Kako se postavlja demit fasada?

  Demit sistem gradnje fasade se sastoji od šest slojeva, odnosno, elemenata. Prvi sloj su termoizolacione ploče (najčešće stiropor), koje se lijepe na zid pomoću specijalnih vrsta veziva - ljepka, maltera ili pjene. U zavisnosti od očekivanih opterećenja, moguće su i druge metode pričvršćivanja. Zatim slijedi dvoslojni premaz od visokokvalitetnog maltera sa integrisanom armaturnom mrežom, koja sprečava otpadanje, pucanje i krunjenje fasade. Na kraju se nanosi prajmer i dekorativni završni malter raznih boja i površinske teksture. Možete birati između mineralnih, silikatnih ili akrilnih maltera. Demit fasada najčešće ima i završnu coklu, odnosno oplatu pri samom tlu, na donjem dijelu fasade, koja je najpodložnija prljanju. Za coklu se koriste specijalne boje, otporne na prljavštine i prskanje vode, premda nisu rijetke ni one obložene kamenom, keramikom ili nekim drugim pločastim materijalom, upravo zbog dugotrajnosti i izdržljivosti.

  Struktura demit fasade
  Demit fasada je sastavljena od sljedećih elemenata: fasadnog zida izgrađenog od betona, kamena ili cigle, ljepljivog maltera, tvrde ili meke izolacije, sloja ljepka ili maltera s armaturnom mrežom, prajmera i završnog sloja

  3. Demit fasada ima odlične tehničke karakteristike

  Ako želite da shvatite zašto je demit fasada toliko uspješan tip kontaktne fasade u komercijalnom smislu, morate znati da su sve njene tehničke karakteristike odlične. Ova fasada ima toplotnu provodljivost od 0,031 W/mK, a ako želite da dobijete sredstva iz nekog od fondova, tačnije, projekata za povećanje energetske efikasnosti stanovanja, mora se obezbjediti najmanje 13,5 cm debeo sloj izolacije, što je vrlo malo u poređenju sa drugim fasadnim sistemima koji zahtijevaju 20 cm i više. Posebnost ovog fasadnog sistema su i veoma izdržljive fasadne ploče, najčešće sječene u dimenzijama 50x100 cm.

  Da bi demit fasada služila svojoj svrsi niz godina, važno je odabrati kvalitetno vezivo po preporuci proizvođača i ojačati fasadu elastičnim malterom otpornim na temperaturne promene.

  4. Koje prednosti ima demit fasada?

  4.1. Demit fasada nudi dobru toplotnu izolaciju

  Danas se više ne može zamisliti objekt bez izolovane fasade. Spoljašnja izolacija smanjuje toplotnu provodljivost zida za faktor 4. Ugradnjom izolacije, zidovi se mogu projektovati samo u odnosu prema zahtjevanoj nosivosti i potrebnoj zvučnoj izolaciji, čime se štedi na materijalu i troškovima. Takođe se ublažava pregrijavanje prostorija ljeti koliko i toplotni gubici zimi. U isto vrijeme, sprečava se nakupljanje vlage te razvoj buđi ili gljivica na hladnim površinama. Demit fasada je sistem visokih performansi, zapravo, hidro, termo i zvučne izolacije i stoga je pogodna kako za nove zgrade tako i za renoviranje starih, slabo izolovanih fasada. Ako su konstrukcija, odnosno, zidovi dovoljno čvrsti i izdržljivi, demit se može postaviti na sve vrste suvih podloga, od salonita, starog maltera do betona itd. Izvođenje radova je moguće u temperaturnom rasponu od 5° do 35°C, što praktično znači najveći dio godine.

  4.2. Demit fasada ima dug vijek trajanja

  Sljedeća prednost demit fasade je njena izuzetna otpornost na sve vremenske uslove. Jedinstvene i patentirane ploče imaju relativno duboke dilatacione žljebove dimenzija 10x10 cm, koji znatno doprinose smanjenju zateznih sila koje deluju u završnim slojevima. Ove sile su rezultat temperaturnih kolebanja na površini fasade. Istovremeno, ploče ovog tipa se prave sa posebnim žljebovima za spojeve, odnosno, mjestima na kojima ploče dolaze u kontakt, kako bi se izbjegao nastanak toplotnih mostova, a imaju i žljebove za pravilno nanošenje ljepila.

  Prednost demit fasadnog sistema je i u tome što se za njegovo izvođenje upotrebljavaju visokoelastični i otporni osnovni malteri kao i vodootporni završni sloj maltera.
  Malter demit fasada
  Malter je najčešći završni fasadni sloj demit fasadnog sistema

  5. Demit fasada: fasadni sistemi

  U zavisnosti od toga kakva svojstva na kraju fasada treba da ima, razlikuje se pet različitih tipova demit sistema:

  5.1. Demit original

  Demit original je najrasprostranjeniji fasadni sistem. Obezbjeđuje najviši nivo izolacije i zaštite od atmosferskih uticaja, osiguravajući zdravo i udobno životno okruženje u prostoru. Originalni demit sistem se sastoji od specijalnih panela koji obezbjeđuju dugotrajnost fasade. Takođe je ključna upotreba visokokvalitetnog ljepila i elastičnog maltera za armiranje.

  5.2. Demit UNI efekt

  Demit UNI Effect je vrlo jeftin i lak za izvođenje. Ljepljivi malter se koristi i za lijepljenje i za armiranje. Uprkos svojoj jednostavnosti, ovaj fasadni sistem zadovoljava sve tehničke standarde kvalitetne gradnje.

  5.3. Demit mineral

  Demit mineral sadrži izolaciju od mineralne vune koja obezbjeđuje dobru požarnu sigurnost, odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju i visoku paropropusnost. Čvrsti spoljni sloj panela omogućava veću čvrstinu fasade i lakše nanošenje armaturnog i završnog sloja.

  5.4. Demit Line 4Q

  Demit Line 4Q je disperzioni fasadni sistem koji se koristi za izolaciju i zaštitu montažnih i drvenih objekata. Sistem dobro štiti od vlage i vode.

  5.5. Demit Aclimative

  Demit Aclimative je sa poboljšanim ljepljivim malterom, pa ga zato karakteriše odlična paropropusnost. Sistem se uglavnom koristi za renoviranje starijih objekata.

  6. Demit fasada - cijena

  Koliko može da košta demit fasada? Njena cijena zavisi od izabranog sistema (original, UNI efekat, mineral, Line 4Q, Aclimative), veličine fasade, debljine izolacije, boje, tretmana završnog sloja i naravno, izvođača radova. Za veće projekte u nekim firmama možete da dobijete povoljniju cijenu po kvadratu. Za tipičnu demit fasadu cijene možete proveriti ostavljanjem upita za naše korisnike ili u našem kalkulatoru.

  Stručni članak 3812
  Avtor: Daibau Magazin
  Imamo čak 621 izvođača radova za područje Fasade:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 621 izvođača radova za područje Fasade:

  BESPLATNE USLUGE
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 621 izvođača radova za područje Fasade
  9.8
  0

  TUKIĆ GRADNJA Tešanj


  9.3
  0

  MM-KONSTRUKTOR d.o.o. Gradiška

  2
  9.4
  0

  OR ČAUSEVIĆ GRADNJA, Živinice


  9.4
  0

  D-GRADNJA COMPANY d.o.o.


  Tražite dobre izvođače radova za područje FASADE?

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.ba | Sva prava su zadržana