Za područje
  Temeljenje objekta može da se izvede na više načina. Prilikom gradnje se, u najvećem broju slučajeva, koristi pojasni temelj, a u zadnje vrijeme se, prije svega kod montažne gradnje, niskoenergetskih i pasivnih kuća, koristi temeljna ploča.Dakle, u energetskom smislu je odličan izbor, ali šta je sa cijenom?
  Stručni članak 445
  temeljna ploca
  Imamo čak 943 izvođača radova za područje Temelj, temeljna ploča:

  1. Šta je plivajuća ploča?

  Šta je bolje – pojasni temelji ili temeljna ploča? Temeljnu ploču ne treba mešati s AB podnom pločom, koja se izvodi nad pojasnim temeljima i obično je debljine od 10 do 15 cm. Debljina temeljne ploče se izračunava u odnosu na očekivano opterećenje. Opterećenje temeljne ploče su vlastita težina zgrade, težina pokućstva, namještaja i stanara te vremenski faktori kakvi su snijeg i vjetar kao i mogućnost pojava kao što je zemljotres. Najčešće se debljina temeljne ploče za stamben objekt kreće između 30 i 40 cm. Po najnovijim standardima, termoizolacija se postavlja ispod ploče, koja se naziva plivajućom. Na takvu se temeljnu ploču potom podiže montažni ili zidani objekt.

  2. Postupak izvođena temeljne ploče:

  2.1. Iskop za temeljnu ploču i postavljanje instalacija

  Prvo je potreban iskop građevinske jame. Dubina iskopa zavisi od terena i nosivosti tla. Kada se iskopavanjem dođe do čvrste, nosive podloge, slijedi komprimovano nasipanje šljunkom do visine na kojoj će se izvoditi podna ploča. Pritom se postavljaju i instalacioni vodovi. Na tako pripremljenu podlogu naliva se podložni beton debljine 10 cm.

  2.2. Hidroizolacija i izolacija temeljne ploče

  Ovaj sloj betona je podloga za polaganje dvostruke hidroizolacije – samoljepljivih bitumenskih traka. Slijedi 20 cm termoizolacije, ekstrudiranog polistirena s preklopima na ćoškovima, čime se zapravo dobija plivajuća temeljna ploča. Prvi sloj termoizolacije mora dosezati preko cijele površine temeljne ploče, do približno 1 m od ivice same ploče.

  2.3. Izlivanje betonske ploče

  Sljedeći korak je postavljanje oplate za izlivanje temeljne ploče; postavljaju se armatura i vodovi za instalacije. Slijedi zalivanje betonom. Debljina temeljne ploče dobija se statičkim proračunom, i obično je negde od 30 do 40 cm. Toplotna izolacija i hidroizolacija polažu se takođe uz ivice temeljne ploče. Spoj horizontalne i vertikalne izolacije ne smije biti pod uglom od 90° zbog opasnosti od pucanja. Izvodi se posebnim nosačima pod uglom od 45°.

  Armirana temeljna ploca
  Betonska ploča mora biti ojačana na odgovarajući način čeličnom armaturnom mrežom

  3. Prednosti temeljne ploče su:

  • manje iskopavanja,
  • manje oblaganja,
  • jednostavnija armatura,
  • brža gradnja,
  • ravnomijernije nasedanje,
  • temeljna ploča je bolja za lošije terene i
  • najbolja toplotna zaštita objekta u zemlji.

  4. O čemu se pri izvođenju temeljne ploče mora voditi računa?

  Ispod temeljne ploče smije da se postavi isključivo toplotna izolacija koja ima adekvatnu deklarisanu tvrdoću koja ni nakon dugotrajnog opterećenja neće promeniti projektom predviđene tehničke karakteristike.

  Izuzetno je važno da najniža ivica temeljne ploče doseže dovoljno duboko zbog drenaže; tokom zime usled smrzavanja voda može da podigne temelje, ili u suprotnom, zbog otapanja, prouzrokuje nasedanje temelja, nakon čega može doći do oštećenja konstrukcije. Donja ivica temeljne ploče mora biti ispod zone smrzavanja, na dubini od najmanje 60 cm. Drugo moguće rješenje je polaganje dodatne toplotne izolacije u dužini od barem 1 m od ivice temeljne ploče, čime se postiže sličan efekt.

  Spoj vertikalne i horizontalne hidroizolacije mora biti izveden preko nosača. Prekid hidroizolacije, odnosno, njen spoj pod oštrim uglom može da ugrozi njenu nepropusnost. Nosači i toplotna izolacija, prije učvršćivanja hidroizolacije, treba da se zaštite tanjim nanosom maltera, tako da se pri obradi hidroizolacije ne stope.

  5. Cijena temeljne ploče

  Za procjenu troškova izvođenja temeljne ploče potreban je projekt kojim su obuhvaćeni vrsta terena, dubina potrebnog iskopa, dostupnost, debljina ploče i izolacije itd. Za primer ćemo uzeti kuću za jednu porodicu, bez podruma, na ravnom terenu. Temeljna ploča od 100 m2 leži na 20 cm toplotne izolacije. Cena iskopa predstavlja između 15 i 20% ukupne vrednosti investicije.

  Cijena toplotne i hidroizolacije kao i izvođenja svih radova može da čini i 30% ukupnih troškova, a cijena temeljne ploče drastično raste s debljinom sloja termoizolacije. Cijena šalovanja, armiranja i zalivanja temeljne ploče predstavlja 40-50% ukupne investicije. Sve u svemu, cijena kvadrata temelja za porodičnu kuću se kreće između 20 i 80 EUR/m2.

  Stručni članak 445
  Avtor: Daibau Magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Temelj, temeljna ploča?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 943 izvođača radova za područje Temelj, temeljna ploča:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.ba | Sva prava su zadržana