Za područje
  Biranje kuhinjske radne ploče, odnosno, pulta ponekad bude vrlo teško pošto je izbor u svakom pogledu pozamašan. Materijala za kuhinjske ploče ima svih vrsta: kamen, drvo, granit, beton, mramor, prohrom, kerok, metal, laminat, iverica, itd. Moderan pult mora biti izdržljiv i jednostavan za čišćenje, pa ni odluka nije ni malo laka. Izabrali smo za vas neke informacije o najčešće korišćenim materijalima.
  Stručni članak 12
  kuhinjske radne ploce
  Imamo čak 15 izvođača radova za područje Kuhinjski pultovi:

  1. Granitni pult

  Granit je najbolji kamen za kuhinjsku radnu ploču i ima ga u više boja i još više nijansi. Granit je otporan na toplotu, vlagu i udarce, a sasvim lako se i čisti. Pult od granita može biti debljine 2-3 cm i trajaće mnogo duže od drvenog. Kamen na prvi pogled i pod prstima deluje hladno i spojevi ploča su sasvim vidni, pa djeluje prestižno i elegantno u svakoj modernoj kuhinji.

  Kolika mu može biti cijena? Cena dužnog metra granitne ploče za kuhinju se kreće, u zavisnosti od vrste kamena i rada, između 80 EUR za sive i 160 EUR za zelene i plave nijanse.granitni-kuhinjski-pult.jpg

  2. Vještački kamen – pult za modernu kuhinju

  Veštačkog kamena takođe ima u najrazličitijim bojama i nijansama. Pult za rad u kuhinji od vještačkog kamena, zapravo i nije sasvim vještački – taj kamen se pravi od drobljenih mramornih krhotina i prašine kojima se dodaju smole, određena boja i, ponekad, staklo. Može se reći da je cijena ovakvog pulta sasvim niska u odnosu na kvalitet. Jeftiniji vještački kamen je porozniji i poprima miris hrane koja se na njiemu priprema. Vještački kamen može biti i štampan, a debljina mu je uglavnom oko 1,5 cm.

  Koliko košta? Cena veštačkog kamena se računa po kvadratnom metru i ona je, prema boji, kvalitetu i radu, između 40 i 250 EUR.pult-vjestacki-kamen.jpg

  3. Kerok pult

  Jedan od materijala koje možete izabrati za kuhinjski pult je kerok (kerrock). Kerok je kompozitni materijal novijeg datuma i pravi se od akrilnih polimernih veziva i aluminijum-hidroksida. Njegova najveća prednost je to što se lako i jednostavno oblikuje, ljepi, brusi ili krivi. Kerok pult je vrlo tvrd i otporan, a pri tom se bez problema čisti i održava. Otporan je na mehanička oštećenja, ali i termička. Ipak, ne preporučuje se da se direktno na njega stavljaju vrele šerpe niti da se sječe na njemu. Materijal nije porozan te nečistoće ni mrlje ne mogu u njega prodreti.

  Koliko kerok košta? Cijena se takođe računa po kvadratnom metru i ona je, prema boji, kvalitetu i radu, između 250 i 350 EUR.kerok-kuhinjski-pult.jpg

  4. Prohromski pult

  Prohrom je nevjerovatno izdržljiv materijal zato što je to, u stvari, nehrđajući čelik (inoks). Prohromski pult je otporan i jak, i ne smetaju mu ni visoke temperature ni mehanička oštećenja. Na njemu se ipak ne smije direktno rezati niti ga udarati oštrim predmetima, pošto se tako nastala oštećenja mogu popraviti isključivo poliranjem. Istina je i da se čelični pult lako čisti i održava pošto mrlje ne mogu da prodru ispod površine. Međutim, ovaj prohromski pult mora da montira isključivo majstor, jer to nije prost zadatak kako može da izgleda.

  Kolika mu je cijena? Cijena dužnog metra ploče od prohroma, širine 60 cm, kreće se oko 50 EUR, u zavisnosti od načina izrade i postavljanja.inoks-kuhinjski-pult.jpg

  5. Ultrapast – kuhinjski pultovi od laminata

  Kuhinjski pultovi od laminata su dosta traženi, prvenstveno zato što im je cijena sasvim pristupačna. Ti pultovi su zapravo od plastike i imaju posebno obrađen površinski sloj, da bi bili tvrdi i postojani. Ultrapast pult od laminata je vrlo otporan i trajan, a lako se čisti i održava. Postavljanje ili zamijena su takođe sasvim jednostavni. Laminatne ploče su otporne na visoke temperature, različite hemikalije, udarce i ogrebotine.

  Koliko košta ultrapast pult? Cijena dužnog metra pulta od laminata, širine 60 cm, kreće se između 50 i 100 EUR, u zavisnosti od boje i načina izrade.

  laminat-kuhinj-pult.jpg

  6. Pult od iverice presvučene laminatom

  Vrlo često se traže i kuhinjski pultovi od iverice presvučene laminatom. Osnovni dio pulta je ploča od iverice preko koje je priljepljen laminat ili ultrapast. Ivce su najčešće zaštićene ABS trakama, koje nakon višegodišnje upotrebe mogu da popuste. Površina laminata ili ultrapasta može biti dezenirana tako da izgleda kao drvo, granit ili mramor. Materijal je vrlo kvalitetan i izdržljiv, a moći ćete da ga čistite i održavate bez problema. Ipak, na pult od iverice s laminatom ne smiju se bez podmetača stavljati vrele posude niti je preporučljivo rezati ili sjeckati namirnice bez kuhinjske daske.

  Koliko bi mogao da košta ovakav pult? Cijena dužnog metra pulta od iverice i laminata, širine 60 cm, kreće se između 20 i 100 EUR, zavisnosti od načina izrade.

  7. Drveni kuhinjski pultovi

  Naposletku, postoje i kuhinjski pultovi od drveta. Drvena radna ploča za kuhinju je, rekli bismo, vrlo omiljena, jer drvo djeluje vrlo prijatno i toplo, a kuhinja domaćinski i pomalo starinski. Svakako da drvo treba da bude tvrdo, kao što su hrastovo ili javorovo, a treba i da se obradi i zaštiti posebnim premazima. Drveni kuhinjski pult zahtijeva i pažljivo rukovanje jer je sasvim osjetljiv na mehanička oštećenja, a mogu da ga oštete i razne vrste tečnosti. On se ne smije ni pretjerano kvasiti, pošto na njemu, kao prirodnom materijalu, mogu da se pojave i pljesni i buđ. Ali je drvo zato otporno na visoke temperature.

  Koliko košta pult od drveta? Cijena drveta se računa po kvadratnom metru i ona se, prema vrsti, kvalitetu i radu, kreće oko 200 EUR.drvo-kuhinj-pult.jpg

  Informacije o cijenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Pošaljite nam upit ili postavite pitanje.

  Stručni članak 12
  Avtor: Daibau Magazin
  Imamo čak 15 izvođača radova za područje Kuhinjski pultovi:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 15 izvođača radova za područje Kuhinjski pultovi:

  BESPLATNE USLUGE
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 15 izvođača radova za područje Kuhinjski pultovi
  9.9
  0

  Damel Group d.o.o. Sarajevo


  8.7
  0

  O.D. CALISTO


  9.6
  0

  INTERAD s.o.r.,Damjanovic Dragan


  Tražite dobre izvođače radova za područje KUHINJSKI PULTOVI?

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.ba | Sva prava su zadržana