Zacepljena sudopera je prava noćna mora koja za posljedicu ima smanjenje funkcionalnosti, ali i širenje neprijatnih mirisa.
Glavni i osnovni pokazatelj da je sudopera zacepljena jeste da voda ne prolazi kroz slivnik, njen nivo se povećava i polako ili uopšte ne otiče. Drugi jasan pokazatelj su neprijatni mirisi koji se šire kuhinjom i koje je nemoguće ignorisati. Još jedan znak koji ukazuje na to da je odcepljavanje sudopere neophodno jeste, takozvano, klokotanje. Ono nastaje zbog taloženja masnoća na zidovima cijevi, pri čemu je nesmetan prolazak otpadnih voda kroz odvod onemogućen.
Odvodvne cijevi se na određenim mjestima sužavaju zbog pojave i nagomilavanja naslaga različitog porekla te voda stvara zvuk klokotanja prilikom prolaska.
Kako da sami odcepite sudoperu?
Zacepljena sudopera nije rijetkost te svako ima neki način koji se pokazao djelotvornim.
Kada je zacepljenje odvoda sudopere lokalnog tipa (nije u zidu), većina domaćica koristi prirodno sredstvo za odcepljavanje sudopere koje same prave. U tu svrhu se koriste sastojci koje svi mahom imaju u kući: so, soda bikarbona, deterdžent za sudove, sirće (alkoholno ili jabukovo), limuntus. Svi ovi sastojci razgrađuju masnoće koje su se nataložile u cijevima i uzrokovale zacepljenje.
Odcepljivanje odvoda može se obaviti uz pomoć vrele vode, bilo kog deterdženta za sudove i vakuum-gume. Sipajte par litara vruće vode u sudoperu i sačekajte da oteče; potom začepite odvod, napunite je vrelom vodom i sipajte u oko 100 ml deterdženta. Zatim pustite vodu da ponovo otiče tako što ćete otvoriti odvod sudopere, a dok vrela voda i deterdžent otiču vakuum-gumom naizmjenično stvarajte i otpuštajte vakuum tako da se voda polako sliva u odvod. Postupak možete obaviti i bez vakuum-gume.
Za mnoge dobitna kombinacija u ovu svrhu jesu soda bikarbona i sirće. I tu metodu prirodnim sredstvima započinjete tako što ćete sipati par litara vruće vode u sudoperu, a kada sva voda oteče, sipate dve kesice sode bikarbone u odvodnu cijev. Potom nalijete čašu sirćeta preko sode bikarbone i sačekate 20-30 minuta. Ova dva sastojka stvoriće burnu hemijsku reakciju kojom će se razgraditi nataložene masnoće i ostale nečistoće. Nakon približno pola sata, sve prelijte sa dva litra vruće vode.
Soda bikarbona i sirće su dobro poznata i oprobana kombinacija i za čišćenje zagorelih ostataka u šerpi, otklanjanje masnoća sa kuhinjskih elemenata i slično, a u tu svrhu se mogu koristiti preventivno: njima s vremena na vrijeme možete pročistiti odvode.
Čišćenje se može obaviti i uz pomoć drugih sastojaka - sipa se kesica praška za pecivo, potom kesica limuntusa, pa se sve prelije vrućom vodom.
Ako više volite da koristite gotova hemijska sredstva, potražite ona namjenska za odcepljavanje sudopere. Na tržištu se mogu pronaći proizvodi različitih proizvođača sa širokim spektrom cijena.
Većina hemijskih preparata se koristi jednostavno: prema uputstvu proizvođača sipate ih u odvod i sačekate da reaguju.
Upotreba vakuum-gume je vrlo često „prva pomoć“ kada je sudopera zacepljena. Kao što joj i samo ime kaže ona pravi vakuum, čime se stvara pritisak na čep koji je izazvao zacepljenje. Pod pritiskom, koji nastaje tako što uzastopno pritiskate vakuum-gumu na dole i povlačite na gore, čep se „odglavi”. Važno je tom prilikom napraviti potpuni vakuum kako bi postupak imao efekta. Bitno je istaći da je ova alatka, baš kao i prirodni/hemijski preparati, djelotvorna samo kod manjih blokada.
Ukoliko nijedno od ponuđenih rješenja nije urodilo plodom i pred vama je i dalje zacepljena sudopera, biće potrebno skidanje i čiščenje sifona. I ova metoda pomaže kada je u pitanju lokalno začepljenje odvoda sudopere. Prvo je potrebno skinuti sifon; a pri tom bi valjalo da imate neki stari lavor ili sud koji koristite u takvim situacijama. Čim skinete sifon odmah ga usmerite u tu posudu/lavor da se otpadna voda ne bi prosula i ne bi napravila dodatni posao. Sav sadržaj sifona ispraznite u lavor a potom ga operite, najbolje iznad WC šolje. Nemojte ga prati iznad umivaonika ili kade jer će nečistoće zacepiti i njih. Nakon što ste oprali sifon, vratite ga na mjesto, pazeći pri tom da gumicu koja spaja odvod i sifon postavite u pravilan položaj i dobro zategnete, jer će u suprotnom sudopera procuriti.
Međutim, ponuđena rješenja su efikasna samo kada su u pitanju lokalna začepljenja sudopere. Ako je stepen zacepljenja veći, ako se voda vraća u sudoperu, došlo je do zacepljenja vertikale i potrebno je mašinsko otpušavanje cijevi. U tom je slučaju neophodno pozvati vodoinstalatera.
Na osnovu situacije na terenu i stepena zacepljenja, iskusan vodoinstalater će znati koju metodu za otpušavanje će koristiti. Ako je sudopera lakše zacepljena majstor će najverovatnije koristiti ručnu sajlu, a kod težih slučajeva, kao i kod začepljenja kuhinjske vertikale, primeniće mašinsko odcepljavanje cijevi. Ono podrazumijeva korišćenje specijalnih alata i mašina za uklanjanje začepljenja u odvodima. Pored adekvatne opreme neophodno je i znanje i vještina te se ne preporučuje da se ovog posla prihvatite sami. Samo obučen majstor će moći da utvrdi tačno mesto začepljenja cijevi. Takođe, na osnovu detektovanja problema, majstor će ukazati i na razlog zbog kog je do začepljenja došlo i dati savijete kako da se isto ne ponovi u budućnosti.
Takođe, pomoć vodoinstalatera će biti neophodna ako u sudoperu slučajno upadnu različiti predmeti i strana tijela koja će onemogućiti njeno funkcionisanje i stvoriti začepljenje odvoda.
A koliko će naplatiti vodoinstalater? Cijena može da varira znatno, pošto zavisi od brojnih faktora: stepena zacepljenja i neophodnih radova koji se moraju preduzeti (teža zagušenja će posljedično iziskivati više truda, vremena i specijalizovanu opremu), lokacije, ali i samog majstora. U prosjeku, za otčepljenje cijevi platićete oko 50 EUR.
Ukoliko tražite profesionalca kome biste povjerili ovaj vodoinstalaterski posao, pomoć možete potražiti na daibau.ba i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti stručne firme sa odgovarajućom ponudom.
Kako preduprediti zacepljenje sudopere?
Kao što smo rekli na samom početku teksta, zacepljena sudopera je najčešće rezultat ljudskog nemara. Stoga, ukoliko se pridržavate nekoliko jednostavnih savijeta možete preduprediti nastanak ovakvih problema.
1. Prije samog pranja posuđa neophodno je ukloniti ostatke hrane - često u žurbi, a nekada samo iz navike, tanjire i šerpe od ručka se prosto ubace u sudoperu, a da se sa njih prethodno ne skinu ostaci hrane i bacite u kantu za smeće. Komadići hrane, koliko god sitni bili, i masnoće, najčešći su uzročnici začepljenja sudopere. Te materije prođu kroz slivnik i u sudoperi je naizgled sve u redu. Međutim, vremenom u sifonu i cijevima nastane toliko naslaga da one neminovno dovedu do zacepljenja, a o širenju neprijatnih mirisa da se i ne govori. Mnogi ljudi grješe pa iskorišteno ulje iz tiganja sipaju direktno u sudoperu - većina masnoća, nakon što se ohladi, više nema tečan oblik, već se stvrdne i zalijepi za cijev.
2. Posle svakog pranja posuđa, detaljno isperite sudoperu vrućom vodom da biste uklonili masnoću, ali i sprečili razvoj bakterija. Preporučuje se da redovno čistite sifon sudopere od taloga. Ako nemate iskustva u tome, najbolje je da pozovete vodoinstalatera. Na taj ćete način efikasno preduprediti zacepljenje sudopere.
3. Kada se vrši samostalno odcepljivanje sudopere, često se koriste oštri duguljasti predmeti i žice. Nemojte ih koristiti da ne biste napravili još veći problem.
4. Povremeno možete koristiti neko prirodno sredstvo za odcepljivanje sudopere da biste preventivno reagovali i na vrijeme sprečili veći problem.
5. Obavezno koristite rešetku, odnosno mrežicu na odvodu, da biste spriječili zacepljenje sudopere i oštećenje odvodnih cijevi. Rešetka sprečava ostatke hrane i druge sitne čestice da prođu u odvod. Baš kao i samu sudoperu i rešetku treba redovno čistiti od masnoće i prazniti ostatke koji su se nagomilali u njoj.
6. Ukoliko primjetite neki od pokazatelja da je sudopera zacepljena (slabo oticanje vode, klokotanje, neprijatne mirise koji dopiru iz odvoda), odmah reagujte - nemojte čekati da se talog poveća, a time i problem.