Za područje

  Planiranje kuhinje i kuhinjski elementi

  Članak je koristilo čak 8196+ korisnika
  Kuhinja je mjesto gdje se uvijek nešto dešava. Svakom domu je potrebna kuhinja prilagođena njegovim potrebama. Obično se kuhinje crtaju u obliku kvadrata ili pravougaonika, a ređe je njihov tlocrt višeugaon. Među klasične rasporede elemenata spadaju oni s ostrvom i visećim elementima ili ugaone kuhinje, poput onih U i L oblika. Za uspješno planiranje kuhinje svaki detalj je vrlo važan, uključujući i one vezane za izgled: tu su rustične kuhinje, moderne kuhinje, kuhinje sa kamenim pultom, kuhinje sa drvenim ormarićima...
  Stručni članak 8196
  omiljen
  planiranje kuhinje
  Imamo čak 273 izvođača radova za područje Kuhinje:

  1. Planiranje kuhinje

  Planiranje kuhinje može biti lak proces ako znate koji kuhinjski elementi su potrebni i kakav dizajn vam se sviđa. Planiranje kuhinje možete prepustiti i stolaru ili arhitekti, koji će kuhinju nacrtati pre izrade, ali to možete povjeriti i prodavcima u izložbenom salonu, pošto oni često nude i izradu 3D crteža.

  2. Kuhinjski elementi

  Veoma je bitno koje kuhinjske elemente smatrate neophodnim i neizostavnim u svojoj verziji. Elementi među koje se ubrajaju fioke raznih veličina, police, fioke za kantu za otpatke, frižider, mašina za pranje sudova, sudopera, viseći ormarići, podni elementi za posuđe, jesu sastavni delovi svake kuhinje, ali to ne znači da morate niti hoćete da ih imate sve. Ako razmislite o svojim željama i potrebama te načinu na koji funkcionišete u kuhinji, bićete u stanju da brzo utvrdite koji su to dijelovi ključni za vaš način kuvanja i života. Sastavljanje ovakvog spiska je dobra ideja pošto će onaj ko bude planirao uređenje i opremanje enterijera imati jasnu predstavu o tome šta hoćete i šta tražite.

  2.1. Kakve su dimenzije kuhinjskih elemenata?

  Standardna dubina i širina za kuhinjske elemente je 60 cm, a za viseće ormariće 30 cm, tako da dok poslujete iznad pulta ne udarate glavom o njih. Elementi ostrva su nešto veći. Obično su dubine 90-120 cm, ali to zavisi i od htenja klijenta i raspoloživog prostora. Kuhinjski elementi su visoki između 90-92 cm.

  3. Kuhinjski elementi u nizu

  3.1. Kuhinjski elementi u jednoj liniji

  Kuhinjski elementi u nizu, odnosno, istoj liniji na jednoj strani su idealno rješenje za male i uske prostore, gdje imate na raspolaganju samo jedan zid uz koji mogu biti postavljeni dijelovi kuhinje. Prednost takvog rasporeda je efikasno korišćenje prostora. Njegova slabost je to što obično ima relativno malo radne površine u jednom komadu. Teško je osigurati da sve stvari budu nadohvat ruke onome ko posluje u tako ograničenom prostoru. Kuhinja u nizu se smatra najjednostavnijim rasporedom, jer kuhinjski elementi stoje jedan uz drugog duž zida.

  Uobičajeno je da, budući da su ljudi uglavnom dešnjaci, elementi slede s leva na desno u tipičnom poretku: frižider, visoki element za odlaganje, površina za odlaganje ili radna ploča, sudopera, centralna radna površina, šporet ili ravna ploča i odvojeno pećnica te površina za odlaganje namirnica.
  Kuhinja u liniji
  Kuhinjski elementi u nizu su idealno rješenje za male i uske prostore

  3.2. Kuhinjski elementi u dva niza

  Kuhinjski elementi u nizu mogu činiti kuhinju i postavljanjem dve paralelne linije. U takvoj situaciji, razmak između dva niza mora biti širok najmanje 90 cm, zapravo 100-110 cm, kako biste bez problema mogli da se krećete između. Prilikom postavljanja dva niza, morate obratiti pažnju na takozvani „kuhinjski trougao“; to je zapravo klasični i sveprisutni tlocrt, tipičan za prostorije ove namjene: mijesto za kuvanje - bilo da je to standardni šporet ili najnovija grijna ploča - treba da je na jednoj strani, a sudopera na suprotnoj - po mogućstvu tačno preko puta. Pri ovakvom, linijskom rasporedu, ploču za kuvanje i sudoperu nikada nemojte postavljati u ugao, jer takav položaj otežava udobno kuvanje, osim ako druga riješenja nisu moguća zbog skučenosti prostorije. Mora se voditi računa da se obezbedi dovoljno radne površine.

  4. Ugaone kuhinje

  4.1. Ugaone kuhinje L oblika

  Kuhinjski elementi su u ovakvim slučajevima poređani jedan za drugim u obliku slova L i postavljeni uz dva susedna zida prostorije. Ugaone kuhinje u obliku slova L su pogodne za velike otvorene prostore gdje se kuhinja nastavlja u dnevni boravak ili trpezariju. Prilikom projektovanja ovakvog tipa plana potrebno je predvidjeti dovoljno radne površine na jednom mjestu. Preporučljivo je postaviti visoke kuhinjske elemente (frižider, orman za odlaganje stvari i rernu na visini) na kraju seta kako bi se obezbjedila neprekidna radna ploča. U takvom rasporedu ugaone kuhinje, ploča za kuvanje i sudopera ne bi trebalo da budu jedna pored druge. Optimalno riješenje je da ih postavite svaku uz svoj zid, pošto ćete na taj način dobiti slobodnu radnu površinu između njih. Kao prednost u dizajnu takve kuhinje, vredi istaći jedan od slobodnih uglova, gdje možete postaviti trpezarijski sto.

  Slabost kuhinje u obliku slova L je ugaoni visoki element, koji se ni na koji način ne može izbjeći. Ugaoni kuhinjski element nije praktičan za čuvanje posuđa.
  Ugaona kuhinja
  Ugaoni plan je kuhinja u kojoj su elementi u obliku slova L ili U

  4.2. Ugaone kuhinje u obliku slova U

  Planiranje ugaone kuhinje u obliku slova U je idealno rješenje i za velike i za male prostorije. Sa dizajnerske tačke gledišta, onе predstavljaju nadogradnju kuhinje u dvostrukom nizu. Prilikom projektovanja, visoki kuhinjski elementi se postavljaju duž tri zida, sa sličnim pravilima rasporeda i redoslijeda elemenata kao i za ugaone kuhinje u obliku slova L. Funkcionalni raspored omogućava da se prilikom pripreme jela krećete najkraćim putevima.

  Nedostaci takvih kuhinja su ugaoni kuhinjski elementi koji zahtjevaju pažljivo postavljanje. Takođe, nemojte birati ovu vrstu ugaone kuhinje ako naspramne linije nisu udaljene najmanje 120 cm. Kuhinje u obliku slova U mogu se postaviti u sopstveni krug, odvojeno od centralnog dnevnog dela, ali se mogu lijepo produžiti i u trpezariju.

  Kuhinjski elementi
  Kuhinje sa ostrvom obično se najčešće javljaju kao proširen plan ugaonih ili kuhinja u nizu

  5. Kuhinje s ostrvom

  Kuhinje sa ostrvom su idealno rješenje za stambene prostore u kojima se kombinuju cijeline, budući da omogućavaju komunikaciju i vizuelnu vezu sa drugim ljudima u prostoriji. Ovakve vrste kuhinje imaju ostrvo kao samostalni element, koji obično stoji na sredini prostorije ili jednom stranom dodiruje zid. U tom slučaju, to je poluostrvo. Kompozicija kuhinje s ostrvom kao centralnim elementom i visokim kuhinjskim elementima koji su poređani uza zid iza njega, smatra se funkcionalnom i otvorenom, odnosno pogodnom za druženje.

  Kuhinje s ostrvom su idealne za one kuvare koji imaju puno uređaja i opreme za pripremu namirnica i kuvanje, jer nude dosta mijesta za odlaganje.

  Kuhinje s ostrvom često imaju kutak sa višim barskim stolicama. Takva kuhinja ima vrlo efikasan raspored elemenata, ali savjetujemo da ne pokušavate da dijelove predviđene za ovakvo gabaritno rešenje  „ugurate“ u malenu kuhinju. Ostrvo mora biti udaljeno najmanje 90 cm od ostalih elemenata ili, još bolje, 100-110 cm, kako bi mu se lako moglo pristupiti. Tlocrtne dimenzije ostrva su proizvoljne. Ostrvo obično ima ploču za kuvanje i/ili sudoperu, dok visoke elemente duž zida čine frižider i rerna na visini.

  Stručni članak 8196
  Avtor: Daibau Magazin
  Imamo čak 273 izvođača radova za područje Kuhinje:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 273 izvođača radova za područje Kuhinje:

  BESPLATNE USLUGE
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 273 izvođača radova za područje Kuhinje
  9.3
  0

  INTERIJER DEDIĆ d.o.o.


  10
  2

  ALDŽA I ELVIS d.o.o.


  9.4
  0

  EXTRA Zavidovići


  9.2
  0

  OR NAMJEŠTAJ KALAJDŽIĆ


  Tražite dobre izvođače radova za područje KUHINJE?

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.ba | Sva prava su zadržana