Za područje

  Renoviranje kupatila – cijene, ideje i brzina rada

  Članak je koristilo čak 1654+ korisnika
  Kupatilo je prostor koji prie svega mora imati upotrebnu vrijednost, ali svakako treba i da dobro izgleda što se sve teže postiže budući da je broj sanitarnih elemenata i uređaja kao i instalacija sve veći. Pri tom, mora se imati na umu da nije u pitanju samo zamjena vidljivih dijelova; mnogo je bitnija promjena svih nevidljivih instalacija. Kompletno brzo renoviranje kupatila obuhvata poslove kao što su zamjena sanitarija, podnih i zidnih obloga, elektroinstalacija i rasvjete te vodovodnih i kanalizacionih dovoda i odvoda. Renoviranjem kupatila pobrinućete se koliko za dotrajale vodove toliko i za savremen izgled kupatila.
  Stručni članak 1654
  brzo renoviranje kupatila
  Imamo čak 414 izvođača radova za područje Renoviranje kupatila:

  1. Procjena renoviranja kupatila

  Renoviranje kupatila je po pravilu zahtijevan, kompleksan i nimalo jeftin poduhvat. Prije nego što radovi počnu, mora se utvrditi šta sve treba da se zamijeni. To praktično znači uvid u stanje svih vodova, cijevi, priključaka kao i procjenu mogućnosti ugradnje novih elemenata i sistema kakvo je, recimo, podno grijanje. Dobro i stručno isplanirana sanacija kupatila može vam uštedjeti koliko novaca toliko i nerava.

  2. Koji su majstori potrebni za ovakve radove?

  Brza obnova kupatila zahtijeva usklađenost, kontinuitet i perfektnu organizaciju poslova a, samim tim i svih izvođača radova i zanatlija. Obično su to izvođači mašinskih, vodovodnih i električnih instalacija i keramičar. Radi bržeg rada i eventualnih ušteda, možda je jedno od najboljih riješenja izvođenje radova „na ključ“, budući da u tom slučaju svu odgovornost snosi jedan izvođač koji poslove obavlja s partnerima.

  Kada prikupite ponude majstora, obratite pažnju na to da li sadrže sve slijedeće tačke: demontažu opreme i skidanje pločica, odvoz šuta, grube vodoinstalaterske radove, zidarske radove, pripremu podne i zidne podloge za pločice i njihovo postavljanje, fugovanje i poslove fine montaže. Ako odlučite da preko izvođača nabavite i materijal ispašće nešto jeftinije, jer oni uglavnom kupuju na veliko po nižoj cijeni. Materijal u ovom slučaju obuhvata keramičke pločice, građevinski i vodoinstalacioni materijal (cijevi, odvodi, kolena, priključci, lepilo pjesak, beton, mase za fugovanje i slično), sanitarnu keramiku, tuš-kabinu i/ili kadu, umivaonik/e i ostalo kako se dogovorite.

  Podno grijanje
  Da bi vam pod bosim stopalima bilo prijatno, možete ugraditi električno ili vodeno podno grijanje

  3. Moderna kupatila – ideje i oprema      

  Prvo treba odlučiti kako će kupatilo izgledati kao cjelina. Ne uspevate da sebi predstavite kako savremeno kupatilo izgleda? Arhitekta ili enterijerista, stručnjak za unutrašnje uređenje, bi mogao/la da vam pomogne oko ideja. Kupatilske elemente možete izabrati preko specijalizovanih portala, sajtova i kataloga, ali i obilaskom salona keramike kako biste se i lično uvjerili da je ono što ste vidjeli zaista i ono što želite. Planiranje kupatila može da vam olakša i savjetnik u salonu, pošto oni uglavnom imaju program za crtanje i izračunavanje tehničkih tlocrta u kome se tačno vidi kako će kompletno kupatilo izgledati kada se završi. Opremu i dimenzije keramičkih pločica trebalo bi da izaberete prema veličini prostorije. Veliki formati su za velika kupatila i obrnuto, jer ostavljaju sasvim drugačiji utisak.

  4. Zamjena instalacija

  Položaj i pravac prostiranja instalacionih cijevi umnogome određuje i pozicioniranje sanitarija. Uglavnom se pokaže da je najveća prepreka mjesto prolaska vertikalnog kanalazionog voda u koji se sliva sav otpad. Wc-šolja mora biti što bliže tom otvoru da bi priključak bio što kraći te da bi šanse za zagušenja bile što manje. Dug priključak može da poremeti čvrstinu i statiku ploče u koju je ugrađen. Instalacije se često kriju i suvomontažnim zidovima koji se nazivaju instalacionim zidovima. U tom slučaju i intervencije i održavanje su mnogo lakši, jer ne zahtijevaju posezanje u konstrukciju objekta. Kod instalacija su i inače najvažniji pravilno izvođenje pada i odvoda.

  Podno grijanje u kupatilu je danas domalo standard. Možete izabrati podno grijanje na struju ili vodu, s tim što se za renoviranja preporučuje ugradnja električnog podnog grijanja. U suprotnom, pri postavljanju toplovodnog podnog grijanja nivo poda mora da se podigne, a za to nema uvjek uslova.

  5. Skidanje pločica

  Skidanje keramičkih pločica u kupatilu zapravo znači njihovo razbijanje i struganje ostataka sa zidova. Onda kada ima napola oguljenih ili labavih pločica, njihovo odstranjivanje je najbolje rješenje. Kada se sve uklone, površina mora da se izravna ravnajućom masom kako bi se pripremila podloga za nove. Kada se uklanjaju podne pločice postavljene preko podnog grijanja to se mora raditi vrlo pažljivo da se ne bi oštetile cijevi grejanja.

  Skidanje pločica i odvoz šuta je najbolje prepustiti profesionalcima, premda se u tim prvim fazama grubih radova i može uštedjeti nešto novca ako to uradite sami.

  6. Pločice za kupatilo i mozaici

  Keramičke pločice se, može se reći, oduvek nekako najviše koriste za kupatila i stoga ih ima u brojnim formatima i dezenima. Po kvalitetu, površine s pločicama vrlo su slične mozaicima koji svojim sitnijim dezenima mogu učiniti kupatilo dinamičnijim i živopisnijim. Ipak, treba paziti na to da u velikim kupatilima mnogo mozaika može izazvati suprotan efekt i izgledati nametljivo i neusklađeno. Mozaik se radi u malim kupatilima ili u velikim, ali samo za akcentovanje klasičnih pločica.

  7. Kamen i drvo u kupatilu

  Osim pločica i mozaika koji se smatraju klasičnim, za kupatila se sve češće koriste i drugi materijali. Sve su popularnije pločice i ploče od kamena. Kamen u kupatilu djeluje klasično i elegantno, mada pomalo hladno. Za kamen se odlučuju oni koji žele originalnost i klasiku. Ipak, kamene ploče nisu toliko izdržljive i otporne kao keramičke pločice, a održavanje im je zahtevnije.

  Kupatilo sa kadom
  Moderna kupatila sa staromodnim kadama

  Unekoliko drugačije, ali svakako zanimljivije rješenje u kupatilu je drvo. Drvo u kupatilu više ne služi isključivo za komade pokućstva i razne dodatke već i za podne i zidne obloge. Drvene podne obloge djeluju vrlo prijatno pod bosim stopalima. Svakako, mora se izabrati vrlo otporna vrsta drveta koja podnosi promene temperature, vodu i vlagu. Za to su najbolje neke vrste tropskog drveća kakva je tikovina koja se koristi i u brodogradnji, uz posebne vrste zaštitnih premaza. Uz to, drvetu je potrebna i posebna njega. Preporučuje se i to da drvene obloge budu postavljene tako da su odignute od poda i da spoljna strana ima ventilaciju.

  8. Kupatila bez pločica

  Nemate previše vremena za renoviranje kupatila? Pitate se kako bi trebalo da izgleda moderno kupatilo? Možemo vam reći da kupatilo bez pločica ima mnoge prednosti u odnosu na ono s njima. Osim što izgleda neobično i trendi, renoviranje kupatila se odvija mnogo brže, pošto se nakon odstranjivanja starih ne gubi vreme na pripremu podloge, ljepljenje i sušenje novih pločica i obradu fugni. Cijeli proces onda traje tek nekoliko dana. Stare pločice možete okrečiti glatkim premazom koji nema fugne te se nečistoće ne zadržavaju i cijelo kupatilo se mnogo lakše održava i čisti. Jednostavnije će biti i popravke u budućnosti, pošto neće morati da se lupaju i ponovo postavljaju pločice, a nećete morati ni da čuvate rezerve.

  Kupatilo drvo
  Moderna kupatila imaju drveni pod

  9. Koliko košta renoviranje kupatila?

  Koliko bi koštalo kompletno renoviranje kupatila? Cijena kupatila zavisi od od obima radova, kvaliteta ugradnih materijala i njegove veličine. Cijena može da bude od 2.000 EUR pa sve do 5.000 EUR. Pri tom, imajte na umu da troškovi ne rastu s kvadraturom, odnosno, da manje kupatilo može ispasti skuplje od velikog.

  Ukoliko se odlučite za renoviranje kupatila, možete se obratiti i nama na Daibau.ba. Na našem sajtu ćete naći još savjeta vezanih za ovo temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cijenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Stručni članak 1654
  Avtor: Daibau Magazin
  Imamo čak 414 izvođača radova za područje Renoviranje kupatila:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 414 izvođača radova za područje Renoviranje kupatila:

  BESPLATNE USLUGE
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 414 izvođača radova za područje Renoviranje kupatila
  10
  0

  QUADROPLAST d.o.o.


  9
  0

  Dom Gradnja


  9.8
  0

  TUKIĆ GRADNJA Tešanj


  10
  0

  KERAMIKA JOVANOVIĆ doo Bijeljina

  37 Bijeljina
  Tražite dobre izvođače radova za područje RENOVIRANJE KUPATILA?

 • Renoviranje kupatila Sarajevo
 • Renoviranje kupatila Banja luka
 • Renoviranje kupatila Bijeljina
 • Renoviranje kupatila Mostar
 • Renoviranje kupatila Tuzla
 • Renoviranje kupatila Zenica
 • Renoviranje kupatila Banovici
 • Renoviranje kupatila Bihac
 • Renoviranje kupatila Bosanska krupa
 • Renoviranje kupatila Bugojno
 • Renoviranje kupatila Capljina
 • Renoviranje kupatila Cazin
 • Renoviranje kupatila Derventa
 • Renoviranje kupatila Doboj
 • Renoviranje kupatila Gracanica
 • Renoviranje kupatila Gradacac
 • Renoviranje kupatila Gradiška
 • Renoviranje kupatila Istocno sarajevo
 • Renoviranje kupatila Kakanj
 • Renoviranje kupatila Kalesija
 • Renoviranje kupatila Konjic
 • Renoviranje kupatila Laktaši
 • Renoviranje kupatila Livno
 • Renoviranje kupatila Ljubuški
 • Renoviranje kupatila Lukavac
 • Renoviranje kupatila Modrica
 • Renoviranje kupatila Neum
 • Renoviranje kupatila Novi grad
 • Renoviranje kupatila Prijedor
 • Renoviranje kupatila Prnjavor
 • Renoviranje kupatila Sanski most
 • Renoviranje kupatila Široki brijeg
 • Renoviranje kupatila Srebrenik
 • Renoviranje kupatila Tešanj
 • Renoviranje kupatila Teslic
 • Renoviranje kupatila Tomislavgrad
 • Renoviranje kupatila Travnik
 • Renoviranje kupatila Trebinje
 • Renoviranje kupatila Velika kladuša
 • Renoviranje kupatila Visoko
 • Renoviranje kupatila Vitez
 • Renoviranje kupatila Zavidovici
 • Renoviranje kupatila Žepce
 • Renoviranje kupatila Živinice
 • Renoviranje kupatila Zvornik
 • Renoviranje kupatila Goražde
 • Renoviranje kupatila Gornji vakuf
 • Renoviranje kupatila Hadžici
 • Renoviranje kupatila Jajce
 • Renoviranje kupatila Kiseljak
 • Renoviranje kupatila Kozarska dubica
 • Renoviranje kupatila Maglaj
 • Renoviranje kupatila Novi travnik
 • Renoviranje kupatila Pale
 • Renoviranje kupatila Posušje
 • Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.ba | Sva prava su zadržana