Za područje

  Prane ploče, granitne ili betonske kocke – šta izabrati?

  Članak je koristilo čak 4854+ korisnika
  Kada je u pitanju popločavanje spoljnih površina, dvorišta, staza, pločnika, voznih prilaza ili terasa možete izabrati različite materijale i boje kao i oblike. Da li da se odlučite za prane ploče granitne ili betonske kocke? Možemo vam reći da vrsta materijala za popločavanje zavisi od stila objekta i šire okoline te površine koja se radi, pa se prema tome možete upravljati.
  Stručni članak 4854
  betonski blokovi
  Imamo čak 263 izvođača radova za područje Popločavanje, behaton:

  1. Vrste materijala za popločavanje spolja

  1.1. Oblici

  Kocke i ploče za popločavanje mogu biti kvadratne, pravougaone, šestougaone, posebnih oblika ili kombinacija nabrojanih. Ipak, uvijek se modeliraju tako da ih je lako napraviti u velikom broju i slagati na većim površinama. Najlakše i najbrže se postavljaju komadi jednostavnih oblika poput kvadratnih i pravougaonih. Kada izaberete oblik treba da se odlučite i za to da li će im ivice biti oštre ili zaobljene. Kocke i ploče oštrih ivica uklapaju se skoro bez vidljivih spojeva, dok se među zaobljenim fugne jasno vide.

  1.2. Debljina ploča, kocki ili blokova

  Dimenzije blokova, kocki i ploča za popločavanje mogu biti vrlo različite – uobičajeno su 10-30 cm, ali ima i onih od 60 cm i više. Prednost većih komada je brže postavljanje, premda su teži i skuplji. Njihova debljina je manje-više standardna – oko 5 cm.

  1.3. Materijali za popločavanje

  Kocke, blokovi i ploče su najčešće od betona, mada ih ima i od kamena i drveta. Najjeftiniji su betonski komadi, iako cijena ne treba da je jedini relevantni kriterijum. Materijal treba da se slaže s objektom, arhitekturom, oblikom, stilom, ali i sredinom koja ga okružuje. Recimo, imate li kuću klasične arhitekture uz nju odlično mogu da se uklope venčački kamen i bukovički mermer, a ako je u pitanju moderan dizajn u urbanoj sredini, uz to savršeno idu savremeni betonski odlivci ili prane ploče.

  2. Priprema podloge za popločavanje

  Bez obzira na to koji materijal izaberete za popločavanje, prije samog postavljanja neophodna je priprema podloge. Naročito se dobro mora pripremiti podloga povoznih površina, pošto će u suprotnom vrlo brzo početi da propada. Prvo treba da se uradi iskop dubine 40 cm; slijedi nasipanje sitnije frakcije, sloj debljine oko 2 cm, a onda tampona debljine 25-45 cm od krupnije frakcije. Preko tampona ide drenažna folija i drenažni sloj od oko 4 cm. Kada se počne s postavljanjem ploča ili kocki, one ne treba da su preblizu da bi ostalo mjesta za fugne. Fugne se na kraju popunjavaju i utiskuju vibro-pločom.

  2.1. Povozne popločane površine

  Betonski odlivci su obično dovoljne debljine da njihova otpornost na pritisak nije upitna. I za njih je priprema podloge od presudnog značaja. Ako se radi povozna površina za privatni objekt gde se očekuje mali promet, sloj tampona od sitnije i krupnije granulacije može biti 20 cm, dok se za teretna vozila mora ugraditi najmanje 30 cm tampona.   

  2.2. Popločavanje betonske podloge

  Moguće je postavljati nov sloj pločnika preko starog ili preko betonske površine. Popločavanje betona je sasvim jednostavno. Površina se prvo očisti, poređaju se ploče ili kocke te popune fugne. Slabost poločavanja betona su, eventualni, naknadni radovi jer se ne mogu obaviti bez razbijanja betona.

  3. Granitne kocke/ploče

  3.1. Postavljanje granitnih ploča

  Postavljanje granitnih ploča velikog formata je izuzetno zahtjevan posao i stoga ga radije prepustite profesionalcima. Granitne ploče su često izvijene i neravnih ivica te se moraju postavljati vrlo precizno. Prvo se ceo prostor premjeri i napravi plan postavljanja ploča. Slijedi ravnanje neravnina u estrihu i nanošenje premaza za bolje prijanjanje. Kamene ploče se ređaju u debeo sloj ljepila. Na određenim razmacima se rade diletacije između ploča koje omogućavaju širenje na toploti.

  3.2. Postavljanje granitnih kocki

  Granitne kocke su toliko jake da su korišćene za popločavanje povoznih površina i mnogo pre pronalaska asfalta. Granitne kocke mogu da se postavljaju samo na dobro sabijene i ravne pješčane podloge. Ređaju se oktogonalno, dijagonalno ili lučno. Ako se koristi višebojni granit moguće je i sastavljanje mozaika. Ovakve kocke se danas najviše koriste za popločavanje pješačkih zona, trgova i javnih površina gdje je saobraćaj zabranjen ili oko istorijskih znamenitosti. Granitne kocke nisu za udobnu vožnju autom. Međutim, ako njima popločate dvorište moći ćete da se parkirate bez problema, a površina će ostati ista godinama i bez ikakvog održavanja.

  3.3. Granitne kocke - cijena

  Koliko koštaju granitne kocke? Granitne kocke, poznatije kao kaldrma, koštaju oko 32 EUR/m2.

  Granitne kocke
  Granitne kocke se mogu postaviti i u vrlo zahtjevnim oblicima

  4. Betonske kocke, ploče, blokovi

  Betonski odlivci su kvalitetan i dobar izbor za popločavanje dvorišta. Betonske su kocke otporne na vlagu i pritisak, a njihovo postavljanje je brzo i jednostavno. Prije samog postavljanja treba da se uradi drenažni sloj preko kog ide dobro sabijen sloj frakcije debljine 20 cm. Sledi ravnajući sloj finog pijeska preko kog dolaze ploče. Prednost postavljanja ploča je jednostavno uklanjanje i vraćanje prema potrebi. Betonski odlivci mogu biti četvorougaoni ili šestougaoni, ali i ima i trouglastih.

  4.1. Betonski elementi - cijena

  Koliko koštaju betonske kocke? Betonske elementi za popločavanje koštaju između 10 i 30 EUR/m2.

  5. Prane ploče - cijena i karakteristike

  5.1. Karakteristike pranih ploča

  Betonske prane ploče se prave posebnim postupkom ispiranja cementnog mlijeka kako bi do izražaja došla unutrašnja struktura materijala. Osim što odlično izgledaju, prane ploče odlikuju i sve karateristike betonskih ploča, uključujući i povoljnu cijenu. Postavljanje pranih ploča odvija se na isti način kao i betonskih. Uobičajeno je da su im dimenzije 40x40 cm.

  5.2. Prane ploče - cijena

  Koliko koštaju prane ploče? Cijena pranih ploča je 6 EUR/m2.

  Prane ploce
  Tražite li jeftin, a odličan materijal za popločavanje, prane ploče su odličan izbor

  6. Prane ili betonske ploče i granitne kocke – cijena

    Veličina Upotreba Cijena
  Granitne kocke 5 - 20 cm Trgovi, putevi, javne i neravne površine 32 EUR/m2
  Betonske ploče, cigle i kocke svih veličina Za sve površine 10 - 30 EUR/m2
  Prane ploče 40 - 60 cm Staze, pločnici, bašte, vrtovi, prolazi     6 EUR/m2
  Stručni članak 4854
  Avtor: Daibau Magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Popločavanje, behaton?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 263 izvođača radova za područje Popločavanje, behaton:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.ba | Sva prava su zadržana