Za područje

  Panelne ograde i stubovi

  Članak je koristilo čak 3967+ korisnika
  Panelne ograde su idealno riješenje kada je potrebno ograditi ili zaštititi veću površinu. Mogu se naći u svim bolje snabdevenim prodavnicama baštenske opreme. Panelna ograda je, prema statistici, najčešće korišćena dvorišna ograda. Lako može poslužiti kao zaštita okoline kuće, polja ili voćnjaka. Ograda se sastoji od nosećih stubova i panela, odnosno, ploča. Ograde od panela za dvorišta odlična su za zaštitu privatnosti koliko i imovine.
  Stručni članak 3967
  panelne ograde
  Imamo čak 49 izvođača radova za područje Panelne ograde:

  1. Dvorišna ili panelna ograda

  Ograde dijele parcele od susednih imanja i ulice, a istovremeno pružaju zaštitu kući i ukućanima. Dvorišne ograde su dvostrana zaštita – recimo, ne dozvoljavaju maloj djeci i kućnim ljubimcima da dospeju do puta, a takođe sprečavaju ulazak nepoznatih osoba te domaćih ili tuđih životinja na vaš posjed. Ako živite u blizini šume ili na udaljenijim lokacijama, ograda je od suštinskog značaja za zaštitu od divljih životinja koje mogu uništiti usjeve, bašte i voćnjake.

  Bez obzira na to za koju vrstu se odlučite, dvorišne ograde moraju biti visokokvalitetne, jer će biti stalno izložene svim vremenskim uslovima. Ograde mogu biti jedinstvenog dizajna ili izrade, što znači da ćete svaku ploču spojiti sami ili sastaviti od naslaganog kamenja. Međutim, ako hoćete da pojednostavite cijelu stvar, uvijek možete da kupite već gotovu. Tu postoje dve mogućnosti. Dvorišna ograda može biti djelimično zidana, što znači da su stubovi napravljeni od betona ili kamena, a između njih se nalazi ispuna koja je fabrički proizvod ili se pravi na licu mjesta. Najčešće ograde su panelne; u potpunosti su montažne i sastoje se od nekoliko modula, koji se na licu mjesta vrlo lako kombinuju i spajaju u cijelinu.

  2. Panelne ograde

  2.1. Drvena ili metalna panelna ograda

  Panelne se ograde prave od različitih materijala. Među njima su najčešće one od drveta i metala, od plastificirane ili pocinkovane žice, odnosno, mreže. Dostupne su u različitim bojama, premda se ljudi najčešće odlučuju za neutralne poput sive, smeđe ili zelene boje. Visine panelnih ograda su standardne: od 60 cm pa sve do 250 cm. Panelna ograda je najčešća dvorišna, pošto je to sistem koji se jednostavno postavlja i ne zahtijeva posebno predznanje niti vještinu. Budući da je riječ o modularnom i prefabrikovanom sistemu sa panelima, panelna je ograda među najjeftinijim varijantama.

  3. Paneli za ogradu

  Panelna se ograda zapravo sastavlja punih ili perforiranih ploča, odnosno, žičanih mreža u oblicima četvorougla. Puni paneli su obično drveni, dok su šuplji od metala, odnosno, metalne žice, varene ili šrafljene. Želite li jedinstvenu ogradu, onda nemojte uzeti panelnu, jer je univerzalna, modularna i ne dozvoljava nikakve modifikacije. Svi paneli ograde su isti.

  4. Postavljanje panela i stubova ograde

  Postavljanje panelne ograde je vrlo jednostavno i brzo. Panelnu ogradu možete postaviti sami ili za to unajmiti majstora. Paneli se šrafe ili vare za nosače, parapete ili stubove. Oni moraju biti dovoljno duboko i čvrsto ukopani, jer bi ih u protivnom mogao srušiti svaki jači vetar i uništiti cijelu ogradu. Upravo zato što se tako lako postavlja, panelna se ograda najčešće sreće u našim krajevima.

  Ograda se postavlja tako što se paneli vare ili šrafe za stubove ili nosače na obje strane. Stubovi ograde moraju biti učvršćeni i čvrsti kako bi se osigurala stabilnost panela koliko i same ograde. Nosači se mogu fiksirati u tlo, premda mnogo lakše i brže ide ako postoje betonski parapeti ili škarpe. Stubovi ograde moraju biti dovoljno duboko u zemlji da bi nosili težinu panela i osigurali čvrstinu ograde.

  Panelna ograda celicna
  Najčešći tip dvorišne ograde je metalna panelna ograda

  5. Panelne ograde – prednosti i slabosti

  5.1. Prednosti panelne ograde

  Najveća prednost panelne ograde definitivno su brza ugradnja i dobra cijena. Ako se odlučite za pocinkovane ili plastificirane metalne ploče, njihovo će održavanje biti vrlo lako. Panelna ograda od takvog materijala trajaće godinama. Panelne se ograde mogu postaviti na gotovo bilo kom terenu. U slučaju oštećenja pojedinih ploča, one se mogu zamijeniti novim, dok ostatak ograde ostaje isti.

  5.2. Slabosti panelne ograde

  Zbog jednoobraznosti i modularnosti sistema, ograde od metalnih ploča deluju naročito bezlično - sve izgledaju isto. Nešto drugačije djeluju drvene panelne ograde, ali njih morate prihvatiti kakve jesu, jer se ne mogu naknadno mijenjati.

  6. Drvene panelne ograde

  Drvene panelne ograde su odlična zaštita od neželjenih pogleda, istovremeno estetski zadovoljavajuće, prirodne i lijepe, a pri tom, čvrste i i izdržljive. Drveni paneli za ogradu izrađuju se drugačije od metalnih. Stubovi i drvene ploče uglavnom nemaju vidne spojeve, a mogu se napraviti tako da se sastavljaju kao lego kockice te da izgledaju sliveno i u neprekinutoj liniji. Ovi paneli su ili puni ili od horizontalno, vertikalno i unakrst postavljenih letvica ili dasaka. Drvene ograde su pogodne za ograđivanje bašti, vrtova, kuća, dvorišta, kao i za parkove, škole, vrtiće i druge javne površine i objekte.

  Panelna ograda drvena
  Drvena panelna ograda je gotovo uvek jedinstvena

  7. Panelne ograde – cijena

  Koliko košta panelna ograda? Cijene dužnog metra ograda variraju. Cijena ograde određena je visinom svakog panela i materijalom od kog je napravljen. Postavljanje svakog pojedinačnog panela košta od 8 EUR pa naviše. Cijena panelne ograde visine 120 cm s montiranjem se kreće oko 15 EUR/m. Panelna ograda visine 123 cm s nosačima i postavljanjem se kreće između 14 i 18 EUR/m.

  Stručni članak 3967
  Avtor: Daibau Magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Panelne ograde?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 49 izvođača radova za područje Panelne ograde:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.ba | Sva prava su zadržana