Za područje

  Izolacija s unutrašnje strane objekta

  Članak je koristilo čak 6351+ korisnika
  Toplotna izolacija se obično postavlja sa spoljne strane objekta, pošto je to i najefikasniji način zaštite. Ponekad se, međutim, izolacija tako ne može postaviti; problem nastaje uglavnom tokom renoviranja, onda kada fasada iz nekog razloga ne može ili ne smije da se mijenja, kao u situacijama kada je objekt zaštićen kao spomenik kulture.
  Stručni članak 6351
  omiljen
  izolacija unutrasnjih zidova
  Imamo čak 36 izvođača radova za područje Suhi estrih:

  1. Zašto se izolacija s unutrašnje strane teže radi?

  Postavljanje termoizolacije s unutrašnje strane objekta može predstavljati teškoću iz raznih razloga. Kada se, recimo, radi o manjem objektu, ovakva ugradnja mu još više umanjuje zapreminu, odnosno, korisnu površinu što u izvjesnim slučajevima zna da bude vrlo vidno. Osim toga, zidovi se moraju ponovo malterisati i doraditi, kao i špaletne oko prozora, a ponekad i plafoni i podovi.  

  Međutim, veći problem na koji se nailazi pri ovoj vrsti rada su toplotni mostovi. To se, na primjer, najbolje može vidjeti na spojevima podova i zidova, pa se moraju riješiti pre nastavka radova. Ako se toplotni mostovi odmah ne saniraju, pored toplotnih gubitaka, javlja se i problem sa vlagom i buđi, koje kasnije mogu prodreti sve do konstrukcije. Zato se pri postavljanju termoizolacije mora obratiti pažnja da sami zidovi nisu vlažni. Ako jesu, prvo se mora naći izvor vlaženja ili put kojim vlaga prolazi. Mokri zidovi se ne smiju prekrivati, jer konstrukcija može početi da propada, a sigurno će se navlažiti i izolacija. Jedno od mogućih rješenja je postavljanje posebnog sistema izolacije sa parnom barijerom u prostorijama sa visokim nivoom vlage, pošto se tako sprječava kondenzacija u toplotnoj izolaciji.

  2. Različite vrste unutrašnje izolacije za zidove

  Za unutrašnju izolaciju se uglavnom koriste ekstrudirane (stirodur) ili ekspandirane (stiropor) polistirenske ploče, posebno ako će se zidovi malterisati. Ploče se ljepe posebnim ljepkom za konstrukciju. Na postavljene ploče potom se nanosi poseban malter, pa onda armaturna mreža. Ako ima potrebe, potom idu još jedan sloj maltera, ravnajući sloj i završni malter.  

  Kada želite da unutrašnje zidove obložite gipsanim pločama, obično se umjesto čvrste izolacije upotrebljava mineralna vuna. Čak i u ovom slučaju mora se posebno paziti na pravilnu ugradnju specijalne membrane za regulaciju vodene pare, koja mora biti pravilno zaptivena. Na kraju, na red dolaze i gipsane ploče.

  Zidovi se mogu iznutra izolovati i pločama od drvenih vlakana. Ploče od drvenih vlakana ljepe se s unutrašnje strane konstrukcije, a zatim na njih fiksira parna barijera i gipsano-kartonske obloge.

  Različite vrste izolacije diktiraju različitu debljinu zaštitnog sloja. Međutim, sloj izolacije mora biti najmanje 10 cm, kako to zahtjeva Uredba o energetskoj efikasnosti zgrada.

  3. Na šta treba obratiti dodatnu pažnju

  Važna činjenica pri izolaciji objekta s unutrašnje strane je i pravilna izolacija podprozorskih daski i špaleta. Na spojevima konstrukcije i prozorskih okvira vrlo lako nastaju toplotni mostovi i zato se oni moraju pažljivo obraditi da budu sasvim nepropusni cijelom dužinom i visinom.

  Izolacija s unutrasnje strane
  Presek izolacije s unutrašnje strane objekta

  Ukoliko se odlučite za termoizolaciju s unutrašnje strane objekta, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još savjeta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cijenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,
  Daibau.ba

   

  Stručni članak 6351
  Avtor: Daibau Magazin
  Imamo čak 36 izvođača radova za područje Suhi estrih:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 36 izvođača radova za područje Suhi estrih:

  BESPLATNE USLUGE
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 36 izvođača radova za područje Suhi estrih
  9.8
  0

  OR-EURORAD


  9
  0

  Dom Gradnja


  10
  5

  SOR ELGRAĐ, Vitez


  Tražite dobre izvođače radova za područje SUHI ESTRIH?

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.ba | Sva prava su zadržana