Za područje

  EPS/XPS – cijena i termoizolacija temeljne ploče

  Pitanja u vezi s pravilnom ugradnjom i položajem toplotne izolacije čini se da nikada ne prestaju da budu aktuelna. Ovo se posebno odnosi na zonu temelja i temeljnih ploča objekata u kojima je vlaga neriješen problem. Postoji više načina postavljanja temeljne ploče i toplotne izolacije koji zavise od vrste objekata, energetskih zahtjeva i na kraju, ali ne najmanje važno, od izvođača. XPS ploče su najčešća izolacija za temelje, ali ne i jedina, pošto mogu da se upotrebe i EPS ploče.
  Stručni članak 458
  xps cijena izolacija temeljne ploce
  Imamo čak 943 izvođača radova za područje Temelj, temeljna ploča:

  1. Termoizolacija s donje strane temeljne ploče

  Postavljanje termoizolacije temeljne ploče s donje strane AB ploče tipično je za niskoenergetske i pasivne kuće. Prednost takvog načina ugradnje toplotne izolacije ispod temeljne ploče je da se njime potpuno onemogućava nastanak tzv. toplotnih mostova, tako da su gubici toplote minimalni ili ih skoro i nema.

  Slabost ovakve termoizolacije je viša cijena zbog razvođenja mašinskih instalacija, koje se ne mogu izvoditi iznad ploče zbog potrebne visine i nagiba kanalizacionih cijevi (2%). Instalacije se zbog toga moraju sprovesti ispod temeljne ploče, i to tako što se prave proboji. Zbog toga je ova vrsta izvođenja radova skuplja, koliko i zbog deblje toplotne izolacije koja predstavlja dodatne troškove.

  Ovdje se misli na dvije verzije toplotne izolacije ispod temelja, i to:

  • a) izvođenje termoizolacije ekstrudiranim polistirenskim pločama (XPS)
  • b) izvođenje termoizolacije pjenastim staklom

  2. Termoizolacija s gornje strane temeljne ploče

  Ugradnja termoizolacije preko AB temeljne ploče smatra se klasičnim načinom gradnje. Za razliku od termoizolacije ispod temeljne ploče, klasična verzija izolacije se smatra isplativijom varijantom, jer se instalacione cijevi mogu lako sprovesti preko postavljene termoizolacije. U tom se slučaju temelj nigde ne probija čime se smanjuju i troškovi izgradnje.

  Slabost ovakve izolacije je izloženost donjeg dela AB temeljne ploče vanjskim uticajima, pa tako mogu nastati i tzv. toplotni mostovi.

  Ovdje se misli na dvije verzije toplotne izolacije iznad temelja, i to:

  • a) klasičnu ugradnju termoizolacije iznad temeljne ploče
  • b) ugradnju termoizolacije iznad temeljne ploče i njeno povezivanje s nosivim zidovima

  3. Termoizolacija s obje strane temeljne ploče

  Treći način ugradnje termoizolacije oko temelja, zapravo je kombinacija prva dva načina, ali i njihovih prednosti. Termoizolacija iznad AB temeljne ploče tako omogućava razvođenje instalacionih cijevi, a toplotni mostovi ne mogu da se pojave zbog ugradnje toplotne izolacije ispod AB temeljne ploče. Naravno, ovaj način izolacije je najskuplji.

  XPS ploce

  XPS se najčešće biraju za termoizolaciju temelja

  4. EPS/XPS ploče

  4.1. Karakterisike XPS ploča

  XPS ili stiropor je uobičajena, poznata skraćenica za ekstrudirani polistiren. Prepoznatljiv je u obliku ploča ružičastih, zelenih ili plavih boja. Za toplotnu izolaciju temeljne ploče neophodne su XPS ploče, jer je XPS otporan na vlagu. Pošto je cijela temeljna ploča ukopana u zemlju, logično je da je to dio kuće koji je najviše izložen vlazi. XPS ploče u kombinaciji sa hidroizolacijom su najefikasnije protiv vlažnog okruženja u kome je temelj, pa su samim tim i najčešći izbor. XPS ploče imaju različito obrađene površine. Mogu se kupiti glatke i hrapave XPS ploče ili one sa žljebovima. Glatke su ploče standardni izbor prilikom gradnje kuće, hrapave se koriste u slučajevima kada se spajaju ljepkom, a XPS sa žljebovima se uzimaju onda kada se planira dodatna obrada težim materijalima, npr. cokla obložena kamenom.

  4.2. Karakteristike EPS ploča

  EPS ili stiropor je opštepoznata skraćenica za ekspandirani polistiren. EPS ploče nisu porozne, pa vlaga ne ugrožava njihova mehanička svojstva kao što je to slučaj sa XPS. Za razliku od XPS ploča, koje se koriste gotovo isključivo za izolaciju temelja i drugih dijelova kuće izloženih vlazi, EPS ploče se često upotrebljavaju za izolaciju cijele kuće jer su jeftinije. EPS i XPS ploče su zapaljivi materijali koji pri sagorijevanju oslobađaju toksične materije, zato budite vrlo oprezni!

  5. XPS/EPS cijena ploča, m2

  5.1. XPS, cijena ploča na m2

  XPS

  5.2. EPS, cijena ploča m2

  EPS

  Stručni članak 458
  Avtor: Daibau Magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Temelj, temeljna ploča?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 943 izvođača radova za područje Temelj, temeljna ploča:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.ba | Sva prava su zadržana