Za područje

  Alarmi za kuću - žičani, bežični ili video nadzor?

  Slobodno se može reći da su alarmni sistemi u današnje vrijeme postali sasvim uobičajeni. Alarmni, odnosno, protivprovalni sistemi za kuće spadaju u osnovni i najčešći vid zaštite. Za sistem zaštite ljudi se uglavnom odlučuju zbog mijesta na kom se nalaze ili da bi se osijećalib sigurnije. Ovakvi se sistemi mogu montirati na svim vrstama objekta, bilo da je u pitanju višespratna zgrada, poslovni objekt ili porodična kuća.
  Stručni članak 479
  alarmni sistemi za kucu
  Imamo čak 537 izvođača radova za područje Alarmni sistemi:

  1. ALARMNI SISTEMI ZA KUĆU

  Uopšteno gledano, postoje dvije vrste zaštite za kuću – spoljna i unutrašnja – i svaka od njih ima posebne sistemske elemente vezane za upravljački centar, odnosno, glavnu jedinicu.

  1.1. Spoljna zaštita kuće

  Zbog izloženosti spoljnim faktorima i vremenskim prilikama, spoljna zaštita mora biti sastavljena od visokokvalitetnih komponenti čija je montaža vrlo zahtijevna. Spoljna je zaštita namijenjena složenijim instalacijama i uglavnom se koristi u slučajevima kada je kuća ograđena te je pristup dvorištu zabranjen.

  1.2. Unutrašnja zaštita kuće

  Za razliku od spoljne, unutrašnja zaštita je najčešća vrsta tehničkog obezbeđenja. Kako sam naziv kaže, unutrašnja zaštita namijenjena je osiguranju unutrašnjosti objekta i to tako što sprečava kretanje provalnika. Osim toga, ona stanare štiti i tokom noći, kada su u kući, od bilo kakvog neželjenog ulaska.

  2. BEŽIČNI ILI ŽIČANI ALARMNI UREĐAJI?

  Alarmni, protivprovalni sistemi uglavnom se dijele prema tome da li su žičani ili bežični, premda svi funkcionišu na skoro istovjetan način. Razlike u kvalitetu rada između ovih sistema praktično nema, samo u načinu ugradnje. Najvažnije je to što žičani alarmni sistem mora biti projektovan u sklopu elektroinstalacija prije gradnje objekta, dok se za bežični možete odlučiti i kasnije.

  2.1. Alarmi za kuću - bežični

  Bežični alarmi za kuće su sve moderniji i sve traženiji. Bežični alarmni uređaji za kuću su elementi sistema s glavnom jedinicom koja se naziva centralom, a koja se s ostalim dijelovima povezuje određenom frekfencijom, a ne kablovima. Bežični sistemi se stoga brže i lakše postavljaju, a nema potrebe ni za nekakvim građevinskim radovima kao što su bušenje ili štemovanje zidova. Zato se izgled kuće ničim ne narušava. Bežični alarmni sistemi su odličan izbor za postojeće objekte koji nemaju postavljene instalacije za alarm.

  2.2. Alarmi za kuću - žičani

  Kod žičanog alarmnog sistema, za razliku od bežičnog, pojedinačne komponente su s centralom povezane kablovima. Žičani alarm se mora predvideti pre gradnje i ukomponovati u planove za elektroinstalacije. Ako se za postavljanje alarma ne odlučite prije gradnje kuće, razmislite bar o postavljanju cijevi kroz koje bi instalacije kasnije mogle da se provuku. Ne uradite li tako, onda preostaje samo bežični alarm za kuću.

  3. ELEMENTI ALARMNOG SISTEMA

  Alarmni sistem
  Alarmni sistem za kuću

  3.1. Glavna jedinica – centrala

  Centrala je glavna, upravljačka jedinica koja kontroliše cijeli alarmni sistem. Njena osnovna funkcija je obrada svih dolaznih signala, onih koji stižu od senzora ili prekidača te uključivanje svetlosnih i zvučnih signala za uzbunu, po potrebi. Najvažnija im je karakteristika to što su potpuno nezavisni od mrežnog napajanja. Tako u slučaju nestanka struje alarm neće prestati da radi jer ima svoj akumulator.

  Alarmna centrala ima ugrađen i komunikator koji obezbijeđuje vezu s telefonskom linijom. To, ko će primiti i odazvati se na uključenje alarma, zavisi od postavke sistema. To može biti nadzorni centar ili određen broj telefona. S pojavom pametnih sistema i instalacija, pojavile su se i alarmne centrale koje imaju i video signal za tablet ili telefon korisnika.

  3.2. Kodiranje (tastatura)

  Kodiranje služi uključivanju i isključivanju cijelog sistema zaštite kuće, pregledu događaja i programiranju centralne jedinice sistema. Za kodiranje uglavnom služe LED, LCD ili ekran osjetljiv na dodir. Preko tastature se uključuje i isključuje cijeli sistem, noćni modus obezbijeđenja, panik-alarm i slično.

  3.3. Govorni i GSM moduli

  Govorni modul može da se ugradi u centralnu jedinicu kako bi se alarmnim sistemom lakše upravljalo i kako bi se lakše identifikovali alarmi. Govorni modul na zahtjev javlja tačno mjesto alarma, a na isti način može i da se daljinski uključi ili isključi. U slučaju da u kući nema analogne telefonske linije, za komunikaciju se koristi GSM model koji osim komunikacije omogućava i slanje SMS.

  3.4. Unutrašnja i spoljna sirena

  Sirena služi za zvučno upozoravanje okoline i da uplaši provalnika. Spoljna sirena ima interno napajanje tako da može da radi i kada nema struje. Sirena obično ima i sigurnosni prekidač koji sprečava otvaranje jedinice.

  3.5. Dodatni elementi alarmnog sistema

  Među elemente alarmnog sistema ubrajaju se i određena bežična riješenja, pošto se centrala uvjek može nadograditi posebnim modulom za bežični prijem signala. To su detektori ugljen-monoksida i drugih gasova, detektori anestetika, infracrveni senzori pokreta, unutrašnji i spoljni senzori pokreta, senzori povišene temperature, požara, loma stakla i kamera za video nadzor.

  4. PAKET ALARMNOG SISTEMA ZA KUĆU

  Okvirna cijena alarmnog sistema, uključujući nabavku i postavljanje glavne i sporednih jedinica, senzore, kamere počinje od oko 200 EUR. Svakako, sve zavisi od samog alarmnog sistema, vrste, veličine kuće i broja jedinica, detektora, senzora i ostalih komponenti, kao i od ponuđača. Međutim, ima i sistema skupljih od 1.000 EUR.

  Stručni članak 479
  Avtor: Daibau Magazin
  Imamo čak 537 izvođača radova za područje Alarmni sistemi:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 537 izvođača radova za područje Alarmni sistemi:

  BESPLATNE USLUGE
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 537 izvođača radova za područje Alarmni sistemi
  9.7
  0

  ELTERM d.o.o. Banja Luka


  10
  0

  KAMMAS d.o.o. Zenica


  9.6
  1

  SOR VV ELEKTRIKA d.o.o.


  9.4
  0

  L.G.N.D-ELEKTRO d.o.o.


  Tražite dobre izvođače radova za područje ALARMNI SISTEMI?

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.ba | Sva prava su zadržana