Za područje

  Sobna klizna vrata, načini ugradnje i cijena

  Pokretna sobna vrata u savremenim, najmodernijim domovima su elegantna i funkcionalna zamjena za klasična krilna vrata. Uporedo sa sve bržim napredovanjem najrazličitijih tehnologija i materijala, mijenjaju se i standardi u uređenju prostora kao i načini proizvodnje; tako se došlo i do novih sobnih vrata. Zašto su klizna sobna vrata pravo rješenje? Koje su njihove prednosti, a koje slabosti? Gdje mogu da se postave? Cijena kliznih vrata je u poređenju sa klasičnim, sasvim primjerena. Odgovore na ova pitanja naći ćete u tekstu koji slijedi.
  Stručni članak 32
  sobna vrata klizna
  Imamo čak 168 izvođača radova za područje Sobna vrata:

  1. Klizna vrata – prednosti i slabosti

  Primarna funkcijakliznih sobnih vrata je, kao i klasičnih, da razdvoje prostore. Koliko i svaki element pokućstva, tako i ova vrata imaju svojih prednosti i mana.

  1.1. Prednosti kliznih vrata

  Među prvim prednostima kliznih vrata svakako je ušteda prostora. Klizna sobna vrata su vrlo praktično rješenje za mjesta gdje je  potreba, što veća iskoristivost prostora, a naročito u manjim stanovima. Shodno tome, ne mora se ostavljati mjesta kao za otvaranje klasičnih krilnih vrata te se namještaj može rasporediti na način koji nije jedini moguć. Korisnost i efikasnost kliznih vrata dolaze do izražaja i u slučajevima kada u stanu žive teže pokretne osobe. Povrh toga, klizna vrata se lako i skoro nečujno otvaraju i zatvaraju. Kombinacijom različitih materijala mogu se dobiti vrata koja će biti i stilski elegantno rješenje, sasvim slivena s enterijerom.

  1.2. Slabosti kliznih vrata

  Istinu govoreći, ova vrata slabosti kao da nemaju. Možda je jedino to što slabije zučno i toplotno izoluju prostoriju, u poređenju s krilnim. Stoga se i preporučuje da se postavljaju tamo gde ni zvučna ni toplotna izolacija nisu neophodne. Za prostorije koje ubrajamo u najintimnije, kao što su spavaća soba, kupatilo i toalet  krilna su vrata ipak primjerenija ili za dječje sobe, koje po logici stvari treba da su ukutkanije. Naravno, lični izbor može biti i sasvim drugačiji.

  1.3. Jednokrilna klizna vrata

  Jednokrilna klizna vrata, kako im sam naziv kaže, imaju jedno krilo i služe za obične prolaze širine 70-120 cm. Mogu biti ugradna ili fiksirana za zid.

  1.4. Dvokrilna klizna vrata

  Ova se vrata koriste za šire prolaze ili služe kao pregradni zid. Krila se pomijeraju u istom ili različitim smjerovima.

  2. Postavljanje kliznih vrata

  Prema načinu otvaranja, pokretna vrata se dijele u dvije grupe: viseća klizna vrata i vrata koja ulaze u zid.

  2.1. Viseća klizna vrata

  Ova klizna vrata se još nazivaju i zidnim, jer se postavljaju tako da su praktično obješena ispod plafona i vise na zidu. Međutim, taj gornji dio zida na kome će biti nosači, mora biti prazan, a između zida i vrata će biti izvjesnog razmaka. Viseća vrata se lako postavljaju, održavaju i eventualno, popravljaju. Slabost im je, ako se to može nazvati slabošću, to što se klizni mehanizam vidi; zapravo on je vrlo uočljiv i dvaput je širi od samih vrata, što po nekim mišljenjima narušava cijelu estetiku. Dakako, iako nije neophodno, nosači i mehanizam se mogu sakriti nekakvom ukrasnom lajsnom ili maskom.

  klizna-sobna-vrata.jpg
  Sobna vrata koja klize uz zid su na vidnom mjestu i zato treba da su od lijepog materijala

  2.2. Klizna vrata koja ulaze u zid

  Ovo su tzv. ugradna klizna vrata i ona su naročito praktična. Kada pri otvaranju krilo kliznih vrata ulazi u zid, tu mora postojati posebno napravljeno ležište u koje krilo ulazi ili se sama vrata jednostavno oblože gipsanim kartonskim pločama da izgledaju kao pravi zid. Ležište u tom slučaju mora posebno biti predviđeno ili prilikom projektovanja ili prilikom renoviranja.

  3. Fiksiranje kliznih vrata

  3.1. Viseća klizna vrata

  Sistem fiksiranja kliznih vrata razlikuje se od proizvođača do proizvođača. Reklo bi se da je sistem isti, a da samo ima puno varijacija. Vrata se okače o nosače na šini, a ona je fiksirana pri vrhu zida, ispod samog plafona, dok su s donje strane točkići koji klize po podu i ne dozvoljavaju vratima da se klate.

  3.2. Točkići

  Za drugu varijantu kliznih vrata točkići su najbitniji element. Dakle, vrata nisu okačena već se kreću na točkićima po šini postavljenoj u podu ili na njemu. Ova klizna vrata zahtijevaju postavljanje gornjih vođica koje su obično na plafonu, dok su donje vođice postavljene na pod, na odgovarajuću podnu oblogu.

  3.3. Vođice

  Da li je moguće postaviti donje vođice u pod? Odgovor je, da. U tom se slučaju, po želji naručioca, u podnoj oblozi prosječe kanal i postave vođice. To je najlakše izvodivo u parketu i laminatu. Ako su u pitanju keramičke pločice, prije njihovog ljepljenja može da se postavi profil u koji će kasnije doći vođice. Kada su u pitanju meke podne obloge kao tepison ili etison, i tu se prosječe kanal pa bi vođice išle između poda i tekstilne obloge. Za svaki od ovih načina postavljanja podnih vođica podrazumijeva se da će sve biti poravnano i u istoj ravni tako da sve djeluje uglađeno i pravolinijski.

  4. Materijali za klizna vrata

  Što se materijala tiče, izbor je skoro neograničen. Klizna vrata mogu biti od drveta, stakla, iverice, plastičnih masa, aluminjuma. Boje, dezeni, teksture, linije i stilovi su takođe brojni. Najčešće se uzimaju klizna sobna vrata kombinacije drveta i stakla. Naravno, presudnu ulogu pri biranju ima usklađenost sa već postojećim pokućstvom kao i njihov položaj, odnosno, namjena.

  4.1. Drvena klizna vrata

  Drvena vrata su vrlo prijatna već na prvi pogled. Uzorci se kreću od sasvim svijetle jasenovine do vrlo tamne orahovine. Klizna vrata od pravog drveta su svakako najkvalitetnija i teža od od onih od iverice, pa zahtjevaju i jače i skuplje nosače i vođice.

  4.2. Staklena klizna vrata

  Ova su vrata vrlo omiljena jer propuštaju svjetlost duboko u prostor, ali ne i zvuk. Vrlo često služe kao pregrade u većim prostorijama kao što su kancelarije ili u kombinaciji sa staklenim zidovima.

  staklena-klizna-vrta.jpg
  Staklena klizna vrata povezuju ili odvajaju prostorije

  4.3. ALU

  Aluminijumska klizna vrata se koriste za prostorije koje moraju biti zaštićene, jer je on izdržljiv, a lagan materijal.

  4.4. PVC

  Plastična klizna vrata su svakako najjeftinija u ponudi. PVC je otporan na prljanje i dugotrajan je, a pri tom je sasvim lagan i prijatan.

  5. Cijena kliznih sobnih vrata

  Koliko mogu da koštaju klizna sobna vrata? Cijene se kreću u rasponu od 200-350 EUR u zavisnosti od vrste, načina otvaranja i materijala. Skuplja su ona vrata koja koja ulaze u zid, kao i ona od kaljenog stakla, na primjer.

  Stručni članak 32
  Avtor: Daibau Magazin
  Imamo čak 168 izvođača radova za područje Sobna vrata:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 168 izvođača radova za područje Sobna vrata:

  BESPLATNE USLUGE
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 168 izvođača radova za područje Sobna vrata
  8.6
  0

  R.M. OBRT vl. Mujetić Ramiz Bihać


  9.4
  0

  STOLARSKA RADNJA AA BOTIĆ, Breza

  bb
  9.5
  0

  MILINKOVIĆ d.o.o Banja Luka


  10
  2

  ALDŽA I ELVIS d.o.o.


  Tražite dobre izvođače radova za područje SOBNA VRATA?

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.ba | Sva prava su zadržana