Za područje

  Koliko traje izgradnja montažne kuće?

  Članak je koristilo čak 3524+ korisnika
  Kada se govori o montažnim kućama većina ponuđača daje rok za izgradnju od 4 mjeseca, ali je to u praksi gotovo neizvodljivo. Zapravo, samo postavljanje i sastavljanje na licu mjesta fabrički izrađenih i isporučenih elemenata i traje toliko, ali to ni približno nije pravi rok zbog toga što se pod „montažom kuće“ podrazumevaju i svi pripremni građevinski radovi, a ima ih još toliko nakon sklapanja konstrukcije, pa sve zajedno može da potraje i znatno duže.
  Stručni članak 3524
  montazna kuca
  Imamo čak 82 izvođača radova za područje Montažne kuće:

  1. Koliko stvarno traje gradnja montažne kuće?

  Vrijeme završetka montažne kuće je, uopšteno govoreći, zavisno od brojnih faktora među koje spadaju vremenske prilike, oblik i veličina kuće, faze montaže kao i brzina izrade u fabrici.

  2. Iskop građevinske jame

  Organizacija gradilišta, iskop građevinske jame i izlivanje temelja osnovni su poslovi na početku izgradnje svakog objekta, pa i montažnog. U tu, tzv. prvu fazu, spadaju priprema terena i gradilišta, kolčenje objekta, iskop za temelj i podrum i njihova izgradnja.

  3. Temeljna ploča za montažnu kuću

  Temeljna ploča se uglavnom izliva u jednom danu, ali se obično zaboravlja na to da mora da se suši najmanje 28 dana kako bi dostigla potrebnu tvrdoću. U slučaju da se pravi i podrum, sušenje mora da se produži na najmanje mjesec i po dana.

  4. Izrada elemenata u fabrici

  Ono što vam u preduzeću s kojim sklapate ugovor o izgradnji montažne kuće obično ne kažu pravovremeno jeste da ćete najvjerovatnije morati da čekate, odnosno, dok elementi za vašu kuću ne dođu na red u proizvodnim pogonima. Čekanje lako može da se oduži i do pola godine, jer se elementi ne rade unapred niti skladište, nego proizvodnja počinje tek po izvršenoj kupovini. Tako se samo podizanje kuće pomera za još neko vrijeme. Kada elementi uđu u proizvodnju, obično je potrebno oko nedelju dana da se završe, ukoliko nema izmijena u odnosu na tipske kuće koje su u ponudi.

  Montazne kuce
  Proizvodnja prefabrikovanih dijelova konstrukcije u proizvodnoj hali

  5. Podizanje montažne kuće

  Transport prefabrikovanih građevinskih elemenata iz proizvodne hale na gradilište je pravi početak podizanja kuće. Vrijeme za koje može da se montira kuća u prvom redu zavisi od toga za koju se građevinsku fazu izgradnje odlučite. Ako se pogodite za kompletno završene spoljne radove do tzv. 4.faze, prosječan rok je 2,5 mjeseca.

  Ako se odlučite za izgradnju tipa „parcijalni ključ u ruke“, koja podrazumijeva završetak svih instalacionih radova, odnosno, ugradnju vodovodnih, kanalizacionih, mašinskih i električnih vodova, zatvaranje zidova i plafona te izlivanje podova, rok je onda 4 mjeseca.

  Međutim, kada ugovorite kompletno podizanje montažne kuće koju preuzimate onda kada bude spremna za useljenje, odnosno, na „ključ u ruke“, tada je na izvođaču radova odgovornost da završi i sve unutrašnje radove – fine instalacione radove, malterisanje, krečenje, gipsarske poslove, nabavku i postavljanje grijajanja (toplotna pumpa ili drugo zajedno s razvodom cijevi i montažom grijucih) tijela keramičarske i parketarske poslove, rasvjetu, montažu sanitarija, unutrašnjih stepenica, kompletne  stolarije – što može da potraje 5 do 6 mjeseci. Kada se sve kompletira na vama je samo da uselite u gotovu montažnu kuću. Uređenje okućnice može tada da počne ili da se već završi, opet u zavisnosti od pogodbe koju ste sklopili.

  Montaza kuce
  Montiranje kuće

  6. Dakle, koliko zaista traje izgradnja montažne kuće?

  Rok za završetak spoljnih radova na montažnoj kući, po našoj računici iznosi 7 mjeseci, uzimajući u obzir to da smo uzeli da je prosječan rok čekanja na prefabrikovane građevinske elemente 3,5 mjeseca; tako bi rok za kuću „na djelimičan ključ u ruke“ bio 9, a za kompletan završetak i useljenje – „ključ u ruke“ 11 mjeseci.

  , po našoj računici iznosi 7 mjeseci, uzimajući u obzir to da smo uzeli da je prosječan rok čekanja na prefabrikovane građevinske elemente 3,5 meseca; tako bi rok za kuću „na djelimičan ključ u ruke“ bio 9, a za kompletan završetak i useljenje – „ključ u ruke“ 11 mjeseci.

  Stručni članak 3524
  Avtor: Daibau Magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Montažne kuće?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 82 izvođača radova za područje Montažne kuće:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.ba | Sva prava su zadržana