Za područje

  Dimnjak – važna pitanja prije kupovine

  Članak je koristilo čak 1266+ korisnika
  Dimnjak je vitalni dio sistema grijanja. Stručnjak kog izaberete da napravi ili instalira dimnjak, savijetovaće vas koju vrstu dimnog sistema da izaberete, ali neće biti loše ni da se sami prethodno informišete. Pripremili smo za vas odgovore na ključna pitanja tipa kako odabrati dimnjak, kako procijeniti troškove ili izabrati odgovarajući sistem, ne bismo li vam bar donekle olakšali donošenje odluke.
  Stručni članak 1266
  zidanje dimnjaka
  Imamo čak 723 izvođača radova za područje Zidanje dimnjaka:

  1. Kako izabrati dimnjak?

  Na tržištu postoji mnogo riješenja za cijeli sistem dimnjaka, za različite  uređaje za grijanje, pogodne za novogradnju ili renoviranje, za čvrsta goriva ili gas, za različite nivoe vazdušnog pritiska. Da biste mogli da utvrdite koji je dimnjak pravi za vaš dom, treba odgovoriti na više važnih pitanja koja se tiču raznih karakteristika: tip dimnjaka prema uređajima i opremi za grijanje, odnosno, vrsti goriva, njegov prečnik i visina - pa na osnovu dobijenih odgovora doći do najboljeg riješenja.

  2. Tip dimnjaka

  U najopštijem smislu riječi, svi se dimnjaci dijele na zidane i montažne, odnosno, gotove proizvode. Njihov prevashodni zadatak je da u ložište uvuku dovoljno svježeg vazduha neophodnog za sagorijevanje i grijanje, a drugi je da iz unutrašnjosti izbace štetne gasove koji nastaju loženjem. Zbog toga je vrlo važno da dimnjak bude odgovarajuće strukture i veličine i postavljen na pravom mjestu, u čemu će vam najbolje pomoći stručnjak kog angažujete, a s druge strane, njegovo čišćenje i održavanje, za koje ćete biti zaduženi vi, takođe je od velike važnosti za kvalitet grijanja, energetsku iskoristivost i dugotrajnost cijelog sistema.

  2.1. Zidani dimnjak

  Zidani dimnjaci su najstarija i najrasprostranjenija vrsta i zato se često nazivaju klasičnim. Budući da je od cigala napravljenih od gline i peska, pečenih na visokoj temperaturi, u struci se naziva i šamotni ili keramički dimnjak. Ova vrsta dimnjaka je posebno pogodna za novogradnju.

  2.2. Dimnjak od prohroma

  U drugu vrstu dimnjaka spadaju montažni, oni koji se kupuju kao gotovi proizvodi pa sastavljaju na licu mjesta. Bitni elementi takvih dimnjaka su dimovodne cevi i izolacija. Ovakvi sistemi dimnjaka koriste se pri renoviranju, odnosno, zameni, ako je stari toliko oštećen da je postao nebezbedan. Naravno, prohromski dimnjaci su savremeni i zato moderno dizajnirani, pa se odlično slažu i sa stilski koncipiranim novogradnjama.

  Montazni dimnjak
  Prohromski (inoks) dimnjak je savremena verzija i odlična zamijena za klasične

  3. Kako se montira dimnjak?

  Tip montažnog dimnjaka bira se prema vrsti goriva koja će se koristiti, a to istovremeno određuje i način ugradnje. Gledano sa te tačke, svi se dimnjaci dijele na podne i zidne. Zidani dimnjaci su teški i zato se moraju osloniti na betonske ploče i zidane zidove. Proboj na krovu kroz koji će dimnjak proći, takođe zahtijeva poseban oslonac, odnosno, nosače. Ako dimnjak može da se nasloni na betonsku ploču, onda preporučujemo da izaberete keramički. Ako dođete u priliku da obnavljate staru kuću, pa hoćete da ga premjestite ili, pak, nema mogućnosti da se dimnjak osloni na pod, onda ćete morati da uzmete neki od montažnih, koji su mnogo lakši i omogućavaju postavljanje na zid.

  4. Presjek dimnjaka

  Poprečni prejsek dimnjaka važna je komponenta pri izboru dimnog sistema. Ovu mjeru će za vas izračunati projektant mašinskih instalacija, izvođač radova ili prodavac dimnjaka. Prečnik dimovodnih cijevi određuje se prema vrsti uređaja i opreme za grijanje. Ako se na dimnjak priključuje kamin, poprečni presijek se kreće između 18 i 22 cm, dok je, recimo, pećima na ulje dovoljan presijek između 14 i 16 cm; naravno, vrlo važan faktor u toj računici je i priključna snaga sistema. Minimalni poprečni presijek dimnjaka naći ćete i u tehničkom listu svakog  uređaja za grijanje.

  5. Vrsta uređaja za grijanje

  Danas se koristi popriličan broj raznorodnih uređaja za grijanje, ali i vrsta goriva. Veliki dio domaćinstava grije se na ogrijevno drvo, mazut i gas, a „nova“ čvrsta goriva dobijena od otpada i reciklažom poput trinja ili peleta, takođe, postaju sve popularnija. Prije izbora dimnjaka morate znati koju ćete vrstu goriva koristiti, premda savremeni montažni dimnjaci mogu da se koriste za skoro sve vrste grijanja, pošto su uglavnom višefunkcionalni.

  6. Koje visine mora da je dimnjak?

  Želite li da dimnjak radi besprekorno, morate obratiti pažnju na njegovu visinu. Visina je faktor koji će uticati na cijenu, pa je dobro da to znate kada zatražite ponudu od izvođača. Pravilo je da dimnjak mora biti najmanje 1 m iznad krova. Ovo rastojanje izračunava se dodavanjem 1 m na kosinu krova. Tako minimalna visina dimnjaka iznad krova, za krovne kosine od 45° izlazi 1,4 m, za one od 35° 1,2 m, dok je za ravne krovove dovoljan tačno metar. Ovoj visini dodaje se visina dimnjaka u kući.

  7. Dimnjak - cijena

  Računa se da je prosečna visina dimnjaka u porodičnim kućama oko 7 m, što bi onda za nabavku i montažu izašlo između 450 i 770 EUR u zavisnosti o kom tipu uređaja je riječ, ako je u pitanju Ø18. Takvom računicom izlazi da će vas dimnjak koštati 80-120 EUR/m. Sanacije koštaju oko 100 EUR/m, dok redovno čišćenje i održavanje dimnjačari naplaćuju oko 35 EUR/m.

  Stručni članak 1266
  Avtor: Daibau Magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Zidanje dimnjaka?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 723 izvođača radova za područje Zidanje dimnjaka:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.ba | Sva prava su zadržana