Za područje

  Okrugle, polukružne ili spiralne stepenice?

  O klasičnim ili ravnim stepenicama s jednostranom i dvostranom ogradom smo već govorili, pa ćemo se sada pozabaviti zavojnim stepeništem, odnosno, kružnim i spiralnim stepenicama. Glavna je razlika između klasičnih stepenica s rukohvatima i zavojitih, osim oblika i konstrukcije, naravno, nepostojanje odmorišta, odnosno, podesta. Dakle, stepenice slijede jedna za drugom u neprekinutom nizu.
  Stručni članak 495
  polukruzne stepenice
  Imamo čak 463 izvođača radova za područje Namještaj po mjeri:

  1. Zavojito stepenište – kada da se odlučite za njega?

  Stepenište sa zavojima se u kući ili stanu postavlja onda kada nema uslova za postavljanje ravnog. Kružno stepenište može biti polukružno ili spiralno, pa je u poređenju s ravnim i praktičnije, jer se lako uklapa u svaki prostor i prilagođava enterijeru, a ne suprotno. Manjak mjesta nije jedini razlog da se odlučite za ovakvo stepenište – to lako mogu biti i estetski i stilski motivi, a može biti i stvar ukusa naručioca.

  Zbog svog specifičnog dizajna, zavojito stepenište može predstavljati i poseban izazov za stanare, pa je neophodno da ono bude konstruisano tako da se po njemu korača bez napora i opasnosti.

  1.1. Posebne karakteristike polukružnog stepeništa

  U polukružnom stepeništu, stepenice se nižu bez prekida, polukružno se nastavljajući jedna na drugu od sprata do sprata, bez odmorišta. Zbog zakrivljenosti linije konstrukcije, gazišta nisu ista; zapravo, svako je drugačijeg oblika te su dubina i širina nagazne ploče stepenica različite – na spoljnoj strani su šire od unutrašnje. Toga radi je i hodanje spoljnom stranom stepenica udobnije i sigurnije. Širina polukružnih stepenica najviše zavisi od raspoloživog prostora i zato se prilikom projektovanja izvlači maksimum da bi samim tim i hodanje bilo lakše i bezbjednije.

  1.2. Posebne karakteristike spiralnog stepeništa

  U poređenju s polukružnim, glavna je razlika to što spiralno stepenište ima centralni stub oko kog se stepenici nižu tako da i ograda može biti postavljna samo sa spoljne strane konstrukcije. Razlika pojedinačnih spiralnih stepenica može biti i veća od one kod polukružnih. Širina gazišta i ovdje je neujednačena i svako je šire na spoljnoj nego na unutrašnjoj strani; zapravo, oko glavnog stuba širina gazišta je minimalna te se na toj strani ne može ni hodati.

  Prednost spiralnog stepeništa je u tome što zauzima vrlo malo mjesta te je najekonomičniji način povezivanja dva sprata. Međutim, slabost im je neudobnost hodanja i nemogućnost prenošenja komada namještaja. Toga radi, ovakvo stepenište se nikada ne postavlja kao primarni vid međuetažne komunikacije. Ukoliko ipak želite da ono bude glavna veza među spratovima, onda se radijus oko centralnog stuba mora proširiti. Pravilo planiranja nalaže da prečnik stepenica, u tom slučaju, mora biti dva puta veći od njihove širine kako bi stanari mogli da hodaju sigurno i udobno.

  Spiralne stepenice
  Drvene spiralne stepenice

  2. Kružno stepenište - cijena

  Cijena okruglog, polukružnog ili spiralnog stepeništa zavisi od dimenzija stepenica, načina konstrukcije i montaže, vrste i količine upotrebljenog materijala i, svakako, ponuđača.

  2.1. Drveno polukružno stepenište u obliku slova U

  Dimenzije:

  • - širina stepenica: 90 cm,
  • - visina međuetaže: 285 cm,
  • - dužina prvog kraka na podu: 210 cm,
  • - dužina drugog kraka na podu: 184 cm,
  • - dužina trećeg kraka na podu: 200 cm.

  Prosječna cijena drvenog polukružnog stepeništa navedenih dimenzija može ići do 2.500 EUR. Cijena mnogo zavisi od vrste drveta – hrastovina, jasenovina i bukovina su najskuplje dok su borovina i topolovina najjeftinije.

  2.2. Metalno polukružne stepenište u L obliku s jednim zavojem

  Cijena polukružnog stepeništa, s čeličnom konstrukcijom i jednoosovinskim nosačem, dimenzija 10x10 cm, uz montažu i za standardnu visinu sprata približno iznosi između 1.100 i 1.500 EUR.

  2.3. Metalno polukružne stepenište u U obliku s duplim zavojem

  Cijena polukružnog stepeništa, s čeličnom konstrukcijom i jednoosovinskim nosačem, dimenzija 10x10 cm, uz montažu i za standardnu visinu sprata približno iznosi između 1.500 i 1.900 EUR.

  3. Zavojito stepenište je odličan izbor

  Da li će stepenište biti okruglo, polukružno ili spiralno zavisi od zahtijeva naručioca. Ako u stanu ili kući nema dovoljno mjesta za klasično, ravno stepenište te se morate odlučiti za neko drugo, preporučujemo polukružno jer se njime lakše i sigurnije hoda. Spiralno stepenište je vrlo elegantno i praktično riješenje u vikendicama ili manje korišćenim objektima, ali ih u prostoru u kome stalno boravite, ukoliko postoji mogućnost nekog drugog riješenja, izbjegnite.

  Spiralno stepeniste
  Metalno spiralno stepenište s punom ogradom
  Stručni članak 495
  Avtor: Daibau Magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Namještaj po mjeri?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 463 izvođača radova za područje Namještaj po mjeri:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.ba | Sva prava su zadržana