Za područje
  Suvi estrih se od običnog razlikuje po načinu ugradnje, odnosno, suvoj gradnji. Suva gradnja zapravo znači postavljanje drvenih ili knauf ploča koje čine estrih. Sistem suve gradnje primeren je novogradnji ali i renoviranjima i adaptacijama.
  Stručni članak 9
  cijena suve gradnje
  Imamo čak 36 izvođača radova za područje Suhi estrih:

  1. Suvi estrih, suvogradnja

  Suvi estrih ima više prednosti u odnosu na prirodni. Na prvom mjestu je to što se može koristiti odmah po ugradnji, pošto mu sušenje nije potrebno. Druga stvar je velika ušteda vremena – ploče se vrlo brzo i jednostavno montiraju. Sledeće su zvučna i toplotna izolativnost kao i zaštita. Suvi se estrih uvjek preporučuje uz podno grijaanje. Naposljetku, ne manje značajna je i činjenica da je ovakav pod ili zid mnogo lakši od ostalih tipova te predstavlja manje opterećenje za konstrukciju.

  2. Slabosti suvogradnje

  Može se reći da mu je jedna od glavnih mana to što nije vodootporan ukoliko se ne obradi na poseban način te nije pogodan za prostorije kao što su kupatila, kuhinje i slične. Ako se postavlja u vlažnim prostorijama suvi se estrih mora učiniti neporoznim dodatnim sredstvima. Sljedeća stvar je mogući problem ako se suvi estrih položi direktno preko elastične podloge kakva je, na primjer, linoleum ili PVC – u takvim slučajevima se estrih mora zaštititi posebnom masom. Drugim riječima, kada se na suvi estrih postavljaju pločice, mora se prvo staviti neka vrsta izolacije i ljepilo.

  3. Kako se pravi suvi estrih?

  Estrih je uglavnom fabrički poluproizvod, sastavljen od ljepljenih gipsano-kartonskih ploča koje su kaširane slojem izolacije, najčešće stiroporom. Za estrih mogu da se iskoriste i druge vrste građevinskih ploča kao što su one od iverice. Uglavnom, ploče moraju biti postavljene u više slojeva da bi činile estrih.

  3.1. Podloga za suvi estrih

  Estrih se postavlja na podlogu koja može biti od različitih materijala. Neke od mogućnosti su upotreba oplemenjenog vulkanskog kamena pod nazivom bituperl, koji je odličan zvučni i toplotni izolator. Uz to se često koriste siliperl, koji je od neekspandiranog perlita, ali grube granulacije zbog čega je odličan zvučni izolator. Kao podloga mogu da se upotrebe nivoperl i perlit, impregnirani prirodnim voskom zbog čega su odlični zvučni i termoizolatori. Umjesto podloge može da se upotrebi i sama izolacija. U tom slučaju, izolacija se postavlja direktno na konstrukciju, obično betonsku ploču.

  3.2. Perlit

  Perlit je ekološki materijal nastao od vulkanskog kamena. Odlikuju ga visoka poroznost i mala specifična težina. Perlit se koristi i kao supstrat za prehranu bilja, a u građevinarstvu kao podloga za suvi estrih. Nasipa se preko neravnih površina koje se na taj način nivelišu, a istovremeno služi kao zvučni i termoizolator.

  4. Suvi estrih i podno grijanje

  Znate li da suvi estrih odlično može da se kombinuje s podnim grijanjem? Posebne knauf ploče imaju već izrezane otvore za cijevi podnog grijanja. Zašto je to korisno? Zato što se najčešće pri renoviranju dešava da nedostaje po nekoliko centimetara visine i da se ne može izvesti klasičan estrih uz podno grijanje, za šta je potrebno najmanje 8 cm. U takvim se slučajevima radi suva gradnja jer je za nju dovoljno svega 2 cm! Ostatak razlike u visini tada se popunjava dodatnom izolacijom ispod estriha. I što je još važnije, cijeli posao može da se završi za dva dana. Jedna od prednosti suvog estriha je i ta da se vrlo brzo zagrijava i na nižim temperaturama, što u krajnjem slučaju znači i niže troškove grijanja. Istina je, međutim, i to da se estrih brzo i ohladi čim se grijanje isključi.

  5. Kada se koristi suvi estrih?

  Suvi estrih je primeren koliko za stambene objekte toliko i za objekte s posebnim zahtijevima. Koristi se najviše u slučajevima kada je potrebno brzo postavljanje velikih površina, sanacija međuetažnih konstrukcija i kao veza s drvenim podnim konstrukcijama.

  Suvi pod
  Suvi pod, suva gradnja

  6. Suvi estrih - cijena

  Cijena suve gradnje gipsano-kartonskim pločama se kreće oko 20 EUR/m2 pa naviše. Suvi estrih je u principu dva puta skuplji od klasičnog.

  Informacije o cijenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Pošaljite nam upit ili postavite pitanje.

  Stručni članak 9
  Avtor: Daibau Magazin
  Imamo čak 36 izvođača radova za područje Suhi estrih:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 36 izvođača radova za područje Suhi estrih:

  BESPLATNE USLUGE
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 36 izvođača radova za područje Suhi estrih
  9.8
  0

  OR-EURORAD


  10
  5

  SOR ELGRAĐ, Vitez


  9
  0

  Dom Gradnja


  Tražite dobre izvođače radova za područje SUHI ESTRIH?

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.ba | Sva prava su zadržana