Za područje
  Manjak stambenog i životnog prostora često ljude primorava na alternativna rješenja među kojima je najčešće zastakljenje spoljnih površina, uglavnom balkona. Novostečeni prostor je uglavnom odlično osvijetljen i zatvoren, a svakako omogućava i proširen pogled na okolinu. Postoji više načina zastakljenja: klasično, potpuno i pokretno.
  Stručni članak 261
  zastakljenje balkona
  Imamo čak 345 izvođača radova za područje Zastakljivanje terase:

  1. Zastakljenje balkona – da ili ne?

  Zastakljenje balkona može biti odlično rješenje želite li da dobijete nekoliko kvadrata stambenog prostora više ili napravite sopstvenu zimsku baštu. Time će vaš stan definitivno dobiti dodatan a kvalitetan životni prostor ispunjen svjetlošću i toplotom, prozračan i otvoren novim vidicima. Zastakljenje se može uraditi na više načina: balkon se može potpuno ili djelimično zatvoriti fiksnim ili pokretnim elementima koje će vam pružiti još neke opcije.

  1.1. Zastakljenje balkona i gubici toplote

  Pored toga što će zastakljenje obezbjediti više mjesta za druženje, opuštanje ili nešto treće, gubici toplote će se smanjiti. Samo zastakljenje će delovati kao toplotna barijera - vrt koji će se zimi pasivno grijjati zbog velike staklene površine, a ljeti prirodno hladiti i sprečavati direktan prodor žege u unutrašnjost stana. Želite li zastakljenje i zagrijavanje balkona, preporučujemo da se odlučite za zdravo rješenje bez tzv. toplotnih mostova.

  2. Potpuno zastakljen balkon

  Potpuno zastakljenje, odnosno, zastakljenje cijelog zida i svih strana, stvara potpuno nov prostor s pogledom. S tačke privatnosti, ova mogućnost za stanare može biti prijatna i neprijatna. Ako hoćete zastakljenje preko cijelog zida, obratite pažnju na to gde se pruža pogled s vašeg balkona i kako će nov prostor biti orijentisan. Na prvom mjestu, zastakljenje preko cijelog zida optički sve uvećava. Pozitivna karakteristika zastakljivanja svih strana je svakako prirodno svjetlo koje lakše prodire duboko u prostorije, a s druge strane, povezuje dom sa prirodom i daje mu sasvim drugačiji izgled. Slabost takvog zastakljenja je čišćenje. Ako se odlučite za ovakav projekt, dobro razmislite kako ćete prozore prati spolja; planirate li da se otvaraju ili ne? Ako ste svjesni da to nećete moći sami da izvodite, ne zaboravite da u kalkulaciju troškova dodate godišnje profesionalno čišćenje.

  3. Klasično zastakljen balkon

  Kod klasičnog zastakljivanja zatvara se gornja polovina balkona, a donja ne. Obično u takvim slučajevima postoji puna balkonska ograda, pa prozori počinju na oko metar od poda. Takvo zastakljenje nudi više privatnosti, ali propušta i manje prirodnog svjetla. Pored ili na nezastakljeni dio balkona, ogradu ili zid, u tom se slučaju mogu postaviti kakvi elementi za odlaganje ili slično; tako će se dobiti praktično i funkcionalno rješenje bez gubljenja prirodne svjetlosti i toplote. Kod ovakvog zastakljenja prozori se mogu otvarati bočno ili klizno, pa ni čišćenje onda nije prevelik niti opasan poduhvat, budući da je moguće pranje s unutrašnje strane.

  Klasicno zastakljenje balkona
  Klasično zastakljenje balkona je pored potpunog, najčešće

  4. Pokretno zastakljen balkon

  Zastakljenje kliznim prozorima ili panelima je odličan izbor ako želite da dio balkona ostane otvoren, a da i dalje imate mogućnost potpunog zatvaranja u hladnijim mjesecima. Klizno zastakljenje balkona može se napraviti tako da ide od poda do plafona, od jedne do druge strane ili postavljanjem parapeta, tako da je donji dio zatvoren zidom, a gornji staklom. Klizni elementi omogućavaju jednostavno i direktno povezivanje s okolinom bez obzira na vremenske prilike; mjesto je zimi zaštićeno, a ljeti dobro provetreno i ohlađeno. Odlučite li se za klizne prozore od poda do plafona, odnosno kompletno zastakljenje, znači da ćete zadržati sve prednosti koje nudi otvoreni balkon, kao i mogućnost zatvaranja po potrebi.

  5. Zastakljenje balkona - cijena

  Cijena zastakljenja balkona varira u zavisnosti od načina rada. Ako se opredjelite i za grijanje, to će podići i cijenu, jer osim same opreme za grijanje treba uračunati i bolju termoizolaciju. Kod klasičnog zastakljenja, biće potrebna izolacija donjeg dijela zida i ugradnja termootpornih prozora, dok kod zastakljenja od poda do plafona, toplo preporučujemo kvalitetnije prozore s nižom termoprovodljivošću.
  Cijena zastakljenja balkona, u zavisnosti od dizajna, je negde oko 300-500 EUR/m2.

  Stručni članak 261
  Avtor: Daibau Magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Zastakljivanje terase?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 345 izvođača radova za područje Zastakljivanje terase:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.ba | Sva prava su zadržana