Za područje

  Fasadni stiropor ili stirodur izolacija?

  Stiropor (EPS) i stirodur (XPS) se koriste u najrazličitije svrhe: kao ambalaža, u svakodnevnom životu i naravno, u građevinarstvu. U građevinarstvu su oba poznata kao dobri materijali za toplotnu izolaciju jer imaju jedinstvene karakteristike. Stiropor se naziva „ekspandirani polistiren" odnosno EPS, a stirodur je „ekstrudirani polistiren" ili kraće XPS.
  Stručni članak 21
  fasadni stiropor
  Imamo čak 620 izvođača radova za područje Fasade:

  1. Stiropor ili stirodur izolacija – proizvodnja

  Stiropor nastaje polimerizacijom, pri kojoj se ekspandira stiren s dodatkom pentana (C5H12). Tako se stirenu povećava zapremina za približno 40 puta. Polistiren se nakon konačne obrade oblikuje pomoću kalupa različitih oblika. Tako nastaje ekspandirani polistiren, u stvari, EPS ili, kao finalni proizvod koji znamo kao stiroporne izolir-ploče.

  I stirodur nastaje procesom polimerizacije, ekstrudiranjem stirena, ali bez dodavanja gasa. U procesu proizvodnje stirenu se dodaju razni dodaci u određenim dozama, i to u posebnoj presi i tope na visokoj temperaturi. Time se dobija lanac polistirena, izuzetno tvrdog i postojanog polimera. I od stirodura se mogu oblikovati različiti proizvodi. Tako nastaje ekstrudirani polistiren, u stvari, XPS ili, kao finalni proizvod koji znamo kao stirodurne izolir-ploče.

  2. Sličnosti i razlike u upotrebi

  Stiropor se kao i stirodur koristi u građevinarstvu, najviše za zvučnu i toplotnu izolaciju zgrada. Upotrebljavaju se za termoizolaciju fasade, kod sistema demit, baumit i drugih. Takođe, njima se štite od toplote ravni krovovi i spoljni zidovi podruma. Koriste se i za zvučnu izolaciju podova u međuetažama, jer prigušuju zvuke. Naposljetku, njima se mogu izolovati i prozorski profili, kako bi se sprečio nastanak tzv. toplotnih mostova, odnosno, mogu poslužiti kao oplata.

  Razlika u upotrebi stiropora i stirodura je u tome što stirodur može da izdrži veće opterećenje; zato je primjeran za izolaciju prohodnih površina kao što su podovi i tamo gde će pritisak na površinu biti veći. Takođe, kada se izoluju vlažne prostorije, npr. podrumske, primjerenije je koristiti stirodur. Može se iskoristiti i za hidroizolaciju.

  3. Karakteristike EPS i XPS

  Stiropor, hemijski neutralan materijal, je dobar izolator prije svega zato što u njemu ima samo 2% polistirena (plastike), a preostalih 98% čini vazduh. Stoga je izuzetno lagan i praktičan materijal. Takođe je i paropropusan, bez mirisa, negorljiv, iako je topiv u dodiru sa vatrom. Njegovo paljenje je vrlo opasno jer se u dodiru EPS i vatre stvaraju štetni gasovi. Ako je dugotrajno izložen vodi, upije je i postaje neupotrebljiv. Tako počinje da se raspada i pod uticajem UV zraka. Termoprovodljivost EPS je od l = 0,035 do 0,04 W/mK. Stiropor ima prilično visoku potisnu, torzijsku i fleksibilnu čvrstoću. Prenosi temperature do 75°C.

  I stirodur je hemijski neutralan i bez mirisa. Obično se namjerno boji najrazličitijim bojama, a mnogima je poznat kao pastelno zelen ili plav. XPS je manje paropropusan od EPS. treba naglasiti da je stirodur goriv materijal i stoga se koristi isključivo na mjestima koja nisu izložena vatri. XPS je postojaniji pri izlaganju vodi, nego EPS, jer zbog zatvorene ćelijske strukture ne upija vodu. Termoprovodljivost l = 0,025 do 0,033 W/mK. Ima veoma visoku potisnu čvrstoću, višu od stiropora. Slično kao i EPS prenosi temperature do 75°C. Uopšteno gledano, stirodur je postojaniji i trajniji od stiropora.

  stirodur-table.jpg

  4. Stiropor i stirodur - cijena

  I EPS i XPS se mogu kupiti u pločama različitih debljina. Za primer smo uzeli ploču debljine 5 cm veličine 1 m2. Cijena takve ploče od stiropora je od 0,5 EUR/m2 naviše. Cijena ploče stirodura debele 5 cm kreće se od 1 EUR/m2.

  Stručni članak 21
  Avtor: Daibau Magazin
  Imamo čak 620 izvođača radova za područje Fasade:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 620 izvođača radova za područje Fasade:

  BESPLATNE USLUGE
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 620 izvođača radova za područje Fasade
  9.4
  0

  D-GRADNJA COMPANY d.o.o.


  9.8
  0

  Co. NH Avdić d.o.o. S.Most


  10
  1

  ART PROJEKT T N P RADENKO KEREZOVIĆ S.P. BANJA LUKA


  9.2
  0

  ADO-BAU,Maglaj


  Tražite dobre izvođače radova za područje FASADE?

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.ba | Sva prava su zadržana