Za područje

  Specijalni građevinski radovi Cijena

  Koliko koštaju specijalni građevinski radovi? Specijalistički radovi na gradilištu obuhvataju brojne poslove – gradnja temelja i pobijanje šipova, bušenje i kopanje jaraka, postavljanje metalnih konstrukcija, savijanje armature, betoniranje, postavljanje dimnjaka i peći (industrijskih i drugih), poslovi hidroizolacije, ali i postavljanje i rastavljanje plaformi, ploča, skela te mašina i opreme za podizanje i pomijeranje tereta i druge građevinske mehanizacije itd. Cijene mogu biti vrlo različite u zavisnosti od obima i vrste radova, a svakako i izvođača radova. Da biste dobili tačnu cijenu, pošaljite upit našim najiskusnijim izvođačima specijalnih građevinskih radova, a oni će uzvratiti mogućim ponudama. Pripremili smo i brojne savjete o specijalnim građevinskim radovima.

  Brzo do majstora - lako i besplatno!
  Nađi majstore

  Cijena bušenja betona


  Cijena bušenja rupe u armiranom betonu debljine 20 cm.

  40.00 Km/kom

  VEOMA NISKA CENA
  50.00 Km/kom

  SREDNJA CENA
  60.00 Km/kom

  NAJVIŠA CENA
  Želim ponudu izvođača radova

  Druge cene za Specijalni građevinski radovi (2024)

  Zidanje dimnjaka


  Koliko košta pravljenje dimnjaka? Cijena dimnjaka, prije svega, zavisi od toga da li se zida nov dim...

  Proverite i: Zidanje dimnjaka Cijena

  Hidroizolacija temelja


  Koliko košta hidroizolacija temelja? Hidroizolacija temelja se može izvesti naviše načina, odnosno, ...

  Proverite i: Hidroizolacija temelja Cijena

  Sječenje betona


  Koliko košta dijamantsko bušenje ili sječenje betona? Cijena dijamantskog bušenja zavisna je od preč...

  Proverite i: Sječenje betona Cijena

  Šipovi


  Koliko košta kotvljenje objekta? Cijena kotvljenja objekata zavisna je od mnogih činilaca, među koji...

  Proverite i: Šipovi Cijena

  Brušenje betona


  Koliko košta brušenje betona? Cijena brušenja betonskog poda zavisi od stanja podloge (koliko je rav...

  Proverite i: Brušenje betona Cijena

  Da li Vam je kalkulator bio koristan?

  Specijalni građevinski radovi - sve što treba da znate

  1. Građevinski radovi - šta sve treba da znate?

  U Bosni su, a i u regionu, od svih tipova kuća, još uvek najpopularnije klasične zidane kuće. Razlog za to je, prije svega, mogućnost rada u fazama - klasična gradnja može da se izvodi i prekida, pa nastavlja shodno okolnostima i situaciji. Sljedeća, vrlo bitna stvar je izvođenje određenih radova u vlastitoj režiji. Može se reći da je i danas pogrešno uvrežen stav da kuće zidane na ovakav način ne mogu imati dovoljnu energetsku efikasnost u skladu sa propisanim standardima. Međutim, sasvim je jasno da najnovije vrste građevinskih i drugih materijala dostupnih na tržištu, omogućavaju izgradnju po svim pravilima određenim za niskoenergetske i pasivne kuće. Najvažnija u toj proceduri jeste izolacija, zapravo, vrsta i debljina termoizolacije zidova i temelja, odnosno, nepropusnost stolarije, kako bi se izbjeglo stvaranje tzv. toplotnih mostova.

  Specijalni gradjevinski radovi
  Najveći broj ljudi u našem regionu se odlučuje za klasičnu zidanu kuću

  1.1. Nepredviđeni troškovi

  Pri gradnji kuće, nepredviđene troškove je praktično nemoguće izbjeći. Oni se mogu znatno umanjiti pažljivim i kvalitetnim planiranjem u fazi pripreme projektne dokumentacije te kasnijom doslovnom primjenom i realizacijom tih planova na terenu. Sama cijena projektne dokumentacije nije mala, ali u poređenju sa štetama i troškovima koji bi mogli nastati u praksi, na gradilištu, ispada sasvim zanemarljiva. Recimo, ako nemate tačan i detaljan popis radova, tzv. proracun, pri izboru vrsta i količina materijala bili biste prepušteni na milost i nemilost trgovaca i izvođača radova, jer svako od njih ima svoje interese. Na primijer, ne mogu da naruče više sanitarnih elemenata od potrebnih (više kada ili tuš-kabina), ali se dešava da uzimaju veće količine skupljih građevinskih materijala ili onih za konstrukcije koje će upotrebiti na drugom mjestu.

  Ovakve situacije možete izbieći i time što će inženjer-statičar napraviti tačan plan i opis konstrukcije s proračunom troškova te će toga izvođači radova morati i da se pridržavaju. Da biste znali o čemu tačno govorimo, imajte na umu da samo nekoliko centimetara veća armirano betonska ploča od potrebne znači trošak veći za nekoliko hiljada evra. Za taj novac možete dobiti vrlo kvalitetan izvođački projekat koji će vam donijeti uštede u svim sljedećim fazama izgradnje kuće. A brigu oko sigurnosti konstrukcije, instalacija i ugradnih elemenata da i ne pominjemo. Riječju, većina nepredviđenih troškova može se izbjeći pravilno i kvalitetno urađenom dokumentacijom, tačnim i detaljnim predracunom i dobrim nadzorom na gradilištu.

  1.2. Ne smanjujte troškove na račun kvaliteta

  Kada razmatrate ponude cijena projektanata, izvođača radova i materijala, nemojte doći u iskušenje da troškove snižavate na račun kvaliteta. Uštede možete ostvariti na drugoj strani - mudrim odlukama pri planiranju same kuće, izborom materijala i sličnim. Ne odričući se željene udobnosti i funkcionalnosti, možete smanjiti kvadraturu ili veliki plac podijeliti i jedan dio prodati ili se udružiti sa nekim i napraviti kuću za dvije ili više porodica i tome slično.

  1.3. Temeljna ploča umjesto pojasnog temelja

  U prošlosti je najveći broj kuća imao pojasne temelje i to neizolovane, što je po standardima energetske efikasnosti neprihvatljivo. Bolje riješenje je temeljna ploča na debelom sloju termoizolacije koja, između ostalog, omogućava akumulaciju toplote u temeljnoj ploči. Kod pasivne kuće termoizolacija temeljne ploče s donje strane je obavezna, ali se mnogo ljudi, zbog nižih troškova, radije odlučuje da izolacija bude s gornje strane.

  1.4. Cijena gradnje kuće

  Procijenjuje se da je kvadratni metar kuće oko 1.000 EUR. To je cijena klasične zidane kuće od materijala srednjeg kvaliteta. Tako kuća od 120 m2 može biti oko 120.000 EUR. Pri tom se računa da pojedini elementi kuće ulaze u cijenu na sledeći način:

  • temeljna ploča oko 10%,
  • noseći zidovi/konstrukcija oko 16%,
  • krov oko 11%,
  • fasada oko 8%,
  • spoljna stolarija oko 10%,
  • unutrašnje stepenice oko 1%,
  • podovi oko 2,5%,
  • podne obloge oko 5%,
  • malterisanje zidova i plafona oko 2,5%,
  • pregradni zidovi oko 2,5%,
  • elektroinstalacije oko 5%,
  • grijuci sistem 4-12%,
  • kanalizacija oko 1%,
  • unutrašnja stolarija oko 3%
  • -sanitarije oko 5%.

  2. Izbor šefa gradilišta i izvođača radova

  Tokom klasične gradnje lako može doći do većih propusta koji kod montažne gradnje nisu mogući zato što elementi iz proizvodnje dolaze kao gotovi proizvodi. U fabrikama se dijelovi izrađuju i obrađuju u zatvorenom prostoru bez uticaja atmosferskih faktora i uz stalni nadzor. Kod klasične gradnje greške se mogu izbijeći angažovanjem iskusnog šefa gradilišta i dobrih izvođača radova. Drugi način sprečavanja nastanka šteta i povećanja troškova uslijed nepredviđenih problema jeste izgradnja kuće „ključ u ruke“. U tom slučaju, i kada se nešto desi, izvođači radova ne mogu svaljivati krivicu jedni na druge.

  2.1. Građevinski nadzor

  Zadaci šefa gradilišta su sledeći:

  • Učestvuje u obilježavanju zemljišta prema projektnoj dokumentaciji i nastavlja redovno da prati izgradnju na terenu.
  • Obezbeđuje kvalitetan nadzor kojim omogućuje završetak objekta u skladu s dozvolama, dokumentacijom i propisima.
  • Usmeno i pismeno upozorava izvođače radova ukoliko utvrdi nepravilnosti u radu prema važećim propisima.
  • Ako se nepravilnosti ne uklone ili kršenje zakona nastavi, obustavlja gradnju i poziva inspekciju.
  • Pravovremeno upozorava investitora o potrebi izmjene ili dopune dokumentacije za izvođenje projekta i to usklađuje s njim i sa projektantom.
  • Nadzire unošenje promijena izvođača radova u Građevinski dnevnik i dokumentaciju koji su osnov za dobijanje upotrebne dozvole.
  • Pruža informativnu i stručnu podršku učesnicima u pripremi propisanih dokumenata.
  • Preuzima sertifikate o usaglašenosti i kvalitetu građevinskih i drugih proizvoda, materijala i opreme.
  • Provijerava i svojim potpisom ovijerava adekvatnost dokumentacije za dobijanje upotrebne dozvole.
  • Učestvuje u uklanjanju nedostataka do okončanja administrativnog postupka.
  • Prisustvuje mijerenjima, ispitivanjima i testiranjima.
  • Obezbeđuje koordinaciju rada stručnjaka.

  2.2. Izvođači radova

  Zadaci izvođača radova su sljedeći:

  • Obezbeđivanje kvaliteta gradnje, minimalno onakvog kakav propisuje zakon.
  • Izvođenje građevinskih radova u skladu sa građevinskom dozvolom i dokumentacijom izvođačkog projekta, pogodbom te pravilima i propisima struke.
  • Vođenje Građevinskog dnevnika.
  • Pravovremeno obaviještavanje šefa gradilišta o svakoj fazi gradnje.
  • Obezbijeđivanje zaštite na radu i sprečavanje ugrožavanja okoline.
  • Uklanjanje ograda i obezbijeđenje pristupa po završetku radova, čišćenje i odvoz otpada sa gradilišta.
  • Potpisivanje izjava o okončanju radova i dokaza o sigurnosti.

  3. Vrste građevinskih radova

  U građevinske radove ubrajaju se mnoge vrste poslova neophodni za zidanje i renoviranje kuće, stana ili pojedinih prostorija poput kupatila. Tu su uključeni i poslovi rušenja, zemljani, zidarski, armirački i tesarski radovi, kao i poslovi betoniranja, asfaltiranja, popločavanja te uređenja spoljnih površina i okoline.

  3.1. Rušenja

  Radovi rušenja mogu biti jednostavni ili složeni (u zavisnosti od veličine i specifičnosti objekta). Kada je u pitanju namijenska izgradnja te se ruši postojeći i zida sasvim nov objekt, izdvaja se rušenje mehanizacijom. Pri renoviranju i adaptaciji, rušenje se obično radi ručno. Kada se rušenje završi, šut se odvozi na odgovarajuću deponiju i dobija potvrda koja je dio dokumentacije, odnosno, obavezan prilog za tehnički pregled objekta.

  3.2. Zemljani radovi

  Zemljani radovi su prvi u fazi izgradnje i stoga je vrlo važno da se izvedu stručno i kvalitetno kako bi se i svi sljedeći poslovi odvijali kontinuirano i bez problema. Zemljani radovi su mašinski i ručni iskopi, pravljenje nasipa i priprema građevinske jame za postavljanje temelja. Oko objekta se izvodi drenaža, ugrađuju se i utvrđuju talpe ili geotekstili da se spreči odron pa se sabija šljunak na dnu jame. Kada se gradnja završi, površinski ostatak građevinske jame se naspe zemljom.

  3.3. Tesarski radovi

  U ove radove se, osim pravljenja krovnih konstrukcija, nastrešnica i građevinskih skela, ubraja i pravljenje oplate za ploče od armiranog betona, zidove te horizontalne i vertikalne veze, stepenice i druge konstrukcije. Oplate mogu biti jednostrane i višestrane.

  3.4. Betonski i armirački radovi

  Ovim se radovima nazivaju svi oni vezani za beton. Ako se betonu doda gvozdena armatura on postaje armirani. Stručno napravljena betonska konstrukcija garantuje stabilnost i sigurnost objekta i zato su betonski i armirački radovi među najvažnijima za svaki objekat. Tu se ubrajaju betoniranje temelja, temeljnih i spratnih ploča, veza i potpornih/upornih zidova, održavanje betona tokom gradnje, krivljenje, postavljanje i vezivanje armature, polica, mreža i drugo.

  3.5. Zidanje

  U zidarske poslove spadaju zidanje opekom, betonskim blokovima, siporeksom, građenje potpornih/upornih zidova, dimnjaka, obrada špaletni, podzidavanje, malterisanje, ravnanje zidova i sve vrste hidroizolacije.

  4. Faze izgradnje i rokovi

  Kada se projektna dokumentacija kompletira i dobije građevinska dozvola, izgradnja može da počne.

  4.1. Faze gradnje

  U prvoj fazi izgradnje uređuje se zemljište predviđeno za gradnju i postavlja gradilište. To znači da se vrši obilježavanje na tlu prema projektnoj dokumentaciji, iskop građevinske jame, drenaža i pravljenje temelja. Prva faza izgradnje čini manji dio investicije i iznosi oko 3%. Drugu fazu čine postavljanje konstrukcije i nosećih zidova; tu su i noseća konstrukcija spratova, zidovi, ploče, stubovi, nosači, mansarde i krovna konstrukcija. U trećoj fazi izgradnje rade se krovište i krovni pokrivač, pa svi drugi radovi na krovu.

  Troškovno gledano, druga i treća faza čine 40-45% ukupne sume, od čega najviše otpada na noseću konstrukciju. Četvrta i peta faza gradnje su najskuplje jer čine polovinu investicije. U četvrtoj fazi se rade sve vrste instalacija, ugrađuje stolarija, fasada i podovi. Petu fazu izgradnje čine završni radovi svih vrsta. Najveći dio troškova tu su instalacije (vodovod, grijanje, hlađenje, struja).

  4.2. Trajanje faza i rokovi

  Koliko će radovi trajati najviše zavisi od izvođača radova. Ako su vam na raspolaganju veća sredstva, možete angažovati građevinsko preduzeće koje na sebe preuzima cijelokupnu izgradnju po sistemu „ključ u ruke“. U takvim situacijama obično gradnja ide brzo te kuća može biti gotova za 4-5 mjeseci. Ipak, takav način je prilično skuplji u odnosu na to da sami angažujete pojedine majstore za određene radove i sami organizujete posao. U tom slučaju, za završetak kuće potrebno je oko godinu dana.

  Ako se, pak, odlučite za faznu gradnju i parcijalno finansiranje, radovi mogu potrajati i više godina. Obzirom na to da se kuća uglavnom gradi jednom u životu i da se u njoj živi decenijama, savijetujemo da svemu pristupite temeljno i promišljeno, naročito na samom početku dok uz arhitektu planirate i razrađujete detalje samo na papiru.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Specijalni građevinski radovi?

  Daibau.ba, pomažemo pri oceni investicije i izboru izvođača za vaš Dom  Želim ponudu izvođača radova
  Zadnji projekti

  Potporni zid

  Treba mi potporni zid dužine 18 metara i otprilike 3 metra visine. 9878.4 Km do 16464 Km

  ........

  Sanacija puknuća temelja i zida na kući,

  POŠTOVANI,
  POTREBNA MI JE SANACIJA PUKNUĆA TEMELJA OD KUĆE I ZIDA , TRAŽENJA UZROKA PUKNUĆA ZBOG PODZEMNE VODE ILI LOŠ TEMELJ.
  HVALA 882 Km do 1470 Km

  ........

  Sanacija pukotine temelja kuće

  POŠTOVANI,
  POTREBNA JE SANACIJA PUKNUTOG TEMELJA KUĆE I ZIDA, I UTVRĐIVANJE RAZLOGA PUKNUĆA.
  MOLIM VAŠU PONUDU.
  HVALA. 3528 Km do 5880 Km

  ........

  Želim ponudu izvođača radova

  Cena, Rušenje postjećih zidova i betonskih ploča, 150m²
  Specijalni građevinski radovi, Banovici

  8100 Km do 13500 Km

  Cena, Građevinska firma koja gradi i u RH, cca 400m2
  Specijalni građevinski radovi, Tomislavgrad

  180000 Km do 300000 Km  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Specijalni građevinski radovi cenovnik

  Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

  68+ Preduzeća za Specijalni građevinski radovi
  Besplatna pretraga
  Bez provizije
  ZATRAŽI PONUDU
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.ba | Sva prava su zadržana