Za područje

  Kamenorezac, klesar Cijena

  Koliko koštaju kamenorezački radovi? Cijena zavisi od zahtjevnosti terena, vrste kamena i načina rezanja, kao i od samog kamenoresca. Prosečna cijena postavljanja prirodnog kamena standardnih dimenzija na pripremljenu podlogu je oko 30 KM/m2. Cijene samog kamena su sasvim različite; prva karakteristika od koje zavisi cijena je tvrdoća – što je kamen tvrđi, skuplja je obrada. Međutim, tvrđi kamen upija manje vode te manje puca i duže traje. Tu su još i dimenzije; veće dimenzije komada, viša cijena. Cijene porfira standardnih dimenzija i debljine 1-4 cm, kreću se između 20 i 50 KM. Za izradu zahtjevnijih komadnih elemenata, cijene su više. Cijena nadgrobnih spomenika od prirodnog kamena s montažom, kreće se od 1500 do 8000 KM. Da biste dobili tačnu cijenu, pošaljite upit našim najiskusnijim kamenorescima, a oni će uzvratiti mogućim ponudama. Pripremili smo i brojne savjete o postavljanju kamena.

  Brzo do majstora - lako i besplatno!
  Nađi majstore

  Cijena nadgrobnog spomenika


  Cijena nadgrobnog spomenika. Cijena prosječnog nadgrobnog spomenika od prirodnog kamena sa postavljanjem.

  1500.00 Km/kom

  VEOMA NISKA CENA
  3000.00 Km/kom

  SREDNJA CENA
  7000.00 Km/kom

  NAJVIŠA CENA
  Želim ponudu izvođača radova

  Druge cene za Kamenorezac, klesar (2024)

  vaša količina

  jedinica

  okvirna cena

  vaša cena

  Spoljna prozorska daska od granita

  Cijena spoljne prozorske daske od granita. Cijena prozorske daske od granita, standardne debljine 2 cm bez ugradnje.


  m

  Km/m

  Km

  Spoljna prozorska daska od vještačkog kamena

  Cijena spoljne prozorske daske od vještačkog kamena. Cijena prozorske daske od vještačkog kamena, standardne debljine 2 cm bez ugradnje.


  m

  Km/m

  Km

  Unutrašnja prozorska daska od granita

  Cijena unutrašnje prozorske daske od granita. Cijena prozorske daske od granita, standardne debljine 2 cm bez ugradnje.


  m

  Km/m

  Km

  Unutrašnja prozorska daska od mermera

  Cijena unutrašnje prozorske daske od mermera. Cijena prozorske daske od mermera, standardne debljine 2 cm bez ugradnje.


  m

  Km/m

  Km

  Unutrašnja prozorska daska od vještačkog kamena

  Cijena unutrašnje prozorske daske od vještačkog kamena. Cijena prozorske daske od vještačkog kamena, standardne debljine 2 cm bez ugradnje.


  m

  Km/m

  Km
  okvirna cena
  Km
  Pošalji potražnju >

  Da li Vam je kalkulator bio koristan?

  Kamenorezac, klesar - šta sve treba da znate?

  1. Kamenorezac, klesar - šta sve treba da znate?

  Kamen je prirodan i višenamjenski materijal. Zahvaljujući svojim karakteristikama i izgledu odličan je koliko za oblaganje spoljnih površina toliko i unutrašnjih.

  Kamen je prirodni materijal koji se vjekovima koristi kao građevinski i dekorativni materijal koliko zbog svoje čvrstine i trajnosti toliko i ljepote. Osim toga, vješt majstor može napraviti i dijelove pokućstva od kamena koji će se odlično uklopiti u svaki stil, a sigurno će vas oduševiti svojom jednostavnošću, toplinom i lakoćom održavanja.

  Kameni pod
  Kamen unosi eleganciju u svaki prostor

  1.1. Vrste kamena koje se najčešće koriste

  Mramor je metamorfna vrsta kamena koja može da se polira. Zbog svoje „mekoće“ osjetljiviji je od drugih i lako se oštećuje. Međutim, on upija vlagu i reaguje na atmosferske promjene pa se zato preporučuje za opremanje unutrašnjosti.

  Granit je vrlo tvrda i kompaktna magmatska vrsta kamena. Vrlo je čvrst i otporan na udarce te je najbolji za podne obloge, pultove za rad i sve druge površine koje su direktno izložene velikom i čestom opterećenju. Postoji više od stotinu vrsta granita.

  Pješčar je vrsta sedimentnog kamena grube strukture koju čine slojevi kvarcnog pjeska. Ima ga u mnogo varijanti. Neki pješčari (u zavisnosti od sastava) su otporni na meteorološke uticaje i vrlo se lako obrađuju, pa se često koriste u niskogradnji ili kao završni sloj fasade. Budući da dobro upijaju boje, pješčari se sve češće koriste i za oblaganje unutrašnjih zidova.

  Krečnjak je vrsta sedimentnog kamena koji se formira od fosilnih ostataka flore i faune. Krečnjaka ima svuda te je najrasprostranjenija i najviše korišćena vrsta kamena koliko u zanatstvu toliko u arhitekturi i građevinarstvu.

  Škriljac je takođe metamorfna vrsta kamena čija su površina i unutrašnjost jednake strukture. Čine ga glina, kremen i škriljac pa se javlja u više boja i nijansi crvene i zelene. Često se koristi za oblaganje podova, i unutrašnjih i spoljnih.

  Aglomerat je vještački kamen koji se pravi od raznovrsnih dijelova rude, odnosno djelića prirodnog kamena kojima se dodaje vezivo - najčešće cement, a mogu i epoksidne smole ili poliester. Najpoznatiji i najstariji tip ovog kamena je teraco, koji se u građevinarstvu koristi stotinama godina. Danas su najpopularnije vještačke vrste kamena od kvarca jer izgledaju prirodno, a vrlo su otporni na udarce i mrlje, tvrdi su i izdržljivi, a krajnje jednostavno se održavaju. Najbolji primjer takvog kamena je tzv. tehnički mramor.

  1.2. Površinska obrada kamena

  Poliranjem kamen postaje glatka površina visokog sjaja koja reflektuje svaki pojedinačni kristal. U zavisnosti od tipa kamena, polirana površina traje različito. Mramor, granit i krečnjak su najprikladniji za poliranje, ali njihova se politura mora redovno održavati da ne bi izgubila visok sjaj.

  Brušenjem se dobija glatka ali matirana površina koja izgleda mekše. Takva površina je dugotrajnija jer se teže oštećuje i lakše održava od polirane. Škriljac, krečnjak i mramor se najlepše bruse.

  Sječenjem kamena dobija se mat površina. Kamen se prvo rasječe pa samo malo izbrusi, da bi se uklonili tragovi testere ali ne toliko da se sasvim obrusi, odnosno, uglanca. Ovakav način obrade primjenjuje se najčešće za krečnjak i mramor.

  Paljenjem se površina kamena na kratko izlaže visokoj temperaturi a zatim brzo ohladi. Na taj se način površinski sloj oljušti, a ostane gola hrapava tekstura koja je odlična neklizajuća podloga za popločavanje spoljnih površina i stepeništa ili za enterijer kupatila. Granit se najčešće tako obrađuje.

  2. Šta sve radi klesar?

  Klesari ili kamenoresci izrađuju masivne elemente kao što su stepenice, zidovi, ograde, krovni pokrivači, okviri prozora i vrata, vijenci i cokle te razni portali. Mogu da prave kamene ploče za oblaganje fasade i popločavanje spoljnih površina ili staza. Takođe rade obloge za zidove i podove u enterijeru, kao i obloge za kamine. Pri unutrašnjem uređenju često se prave kuhinjski i kupatilski pultovi, ali i samostojeći ili ugradni elementi pokućstva. Kamenoresci prave nadgrobne spomenike kao i manje zanatske elemente. Naročito zahtjevni klesarski poslovi su restauratorski radovi na spomenicima kulture. Najbolje je kada majstor učestvuje u projektu još od faze planiranja. Svojim stručnim znanjem i iskustvom može biti od velike pomoći projektantu koliko i naručiocu pri izboru najbolje vrste i oblika kamena za svaki komad po želji.

  3. Kamenorezac, klesar - usluge i proizvodi

  3.1. Kameni pultovi

  Pultovi u savremenom enterijeru nisu samo funkcionalni već i estetski elementi jer u prostoru stvaraju stilsku atmosferu. Od prirodnog kamena se za izradu kuhinjskih i kupatilskih pultova najčešće koriste granit i mramor. Granit je primjereniji za kuhinjske pultove jer je izdržljiviji. Otporan je na visoke temperature i oštećenja, pa se na njega smije staviti vrela šerpa, a i ako vam nož sklizne iz ruke dok nešto sječete nećete ga zasjeći. Mramor je, pak, bolji za kupatilske i druge pultove u stambenom prostoru. Osim prirodnog, za ove elemente se često koristi i vještački kamen kao i keramičke pločice. Oni mogu da budu odlična imitacija izgledom i težinom, a tvrđi su i otporniji. Pult od prirodnog ili veštačkog kamena može da se obradi na više načina - brušenjem, poliranjem, četkanjem, paljenjem - zapravo tako da se prvenstveno istaknu struktura i tekstura. Klesari ovako napravljenu površinu pulta uvijek i impregniraju, odnosno, zaštite tako da bude što otpornija na tečnosti i mrlje.

  3.2. Kameni prozorski banci

  Prozorski banci (daske) su najčešći kameni element na kućama i stanovima. Često se prave od mramora, nešto ređe od granita iako je on praktično neuništiv pošto je otporan na sve spoljne uticaje kao što su vlaga, svjetlost, mraz... Za spoljne prozorske banke se obično uzima granit debljine 3 cm, ili tanji. Obrada prozorskih banaka je različita, ali se uglavnom poliraju da bi bili glatki. Za unutrašnje prozorske banke može da se koristi i mramor ali je on porozniji te se na njemu lako vide tragovi vlage i masnoće. Unutrašnji prozorski banci su obično tanji - 2 cm.

  3.3. Stepeništa i kamene stepenice

  Kamene stepenice dodaju prostoru prefinjenost. Elegancija i neograničen vjek trajanja su pored jednostavnog održavanja, odlični razlozi za ovakav izbor. Mramorna stepeništa se oduvijek smatraju prestižnim arhitektonskim elementom u svakom objektu, a danas se sve češće mijenjaju granitnim, koje je manje osetljivo na intenzivno korišćenje, oštećenja i prljanje. I jednog i drugog materijala ima mnogo vrsta. Stepenište može biti jednobojno ili kombinovano, u zavisnosti od teksture kamena. Klesari se bave pravljenjem i spoljnih i unutrašnjih stepenica s tom razlikom što se za spoljne uvijek preporučuje grublja obrada (paljenje ili peskiranje) kako gazišta ne bi bila klizava od kiše ili snega.

  3.4. Podne obloge od kamena

  Podne obloge od prirodnog kamena imaju brojne odlične osobine. Bilo unutrašnji bilo spoljni, kameni podovi su vrlo laki za održavanje i otporni na raznorazne uticaje poput toplote, mraza, tečnosti ili masnoća i prljavštine. Kamen pri tom i odlično akumulira toplotu i može da grijeje prostor još dugo poslije gašenja izvora grijanja.

  3.5. Zidne obloge i oblaganje kamina

  Kamene zidne obloge mogu da poboljšaju kvalitet života u svakom prostoru, pošto prirodni kamen odlikuju brojne prednosti. Struktura prirodnog kamena je takva da upija zvuk, smanjuje odjek i znatno poboljšava akustiku. Kamen je porozan materijal i samim tim odlično akumulira i sporo odaje toplotu. Osim toga, nema statički elektricitet pa odbija prašinu čime se njegovo održavanje sasvim pojednostavljuje. Kamen se na različite načine može koristiti i kao dekorativna zidna obloga. Njime, recimo, može da se ukrasi zid u dnevnom boravku iza televizora, ili obloži onaj u kome je kamin kako bi što duže zadržavao i širio toplotu, ili napravi detalj na zidu trpezarije, spavaće sobe... Kamen je svakako i odlična zidna obloga u kupatilu.

  3.6. Okviri za prozore i vrata, portali

  Portali su koliko estetski toliko i funkcionalni dijelovi fasade. Kameni portali su među najstarijim zanatskim rukotvorinama, a danas se sve više koriste u novogradnji. Tradicionalno, portali su rađeni od masivnog kamena i dograđivani različitim profilima te štukaturama, kako bi izgledali antikno. Sada se za njih koriste ploče debljine 2-3 cm koje se poliraju, pale, četkaju, bruse ili obrađuju kombinacijom ovih postupaka.

  3.7. Kameni baštenski elementi

  Klesari nude i baštenske elemente od kamena kao što su fontane, korita, stolovi, klupe, a prave i namještaj po želji. Kameni elementi se uvijek lijepo uklapaju u prirodni ambijent, a osim toga, dugotrajni su i jednostavno se održavaju.

  3.8. Spomenici, nadgrobne ploče i ploče

  Nadgrobni spomenici od prirodnog kamena su bezmalo vječiti jer su vrlo otporni na spoljne prilike. Oni su pri tom i unikatni rad jer se rade po želji, mada je ponekad bolje prepustiti izbor stručnjacima, odnosno, arhitektama koji sarađuju s kamenorescima.

  4. Zaštita kamena

  Kamen je trajan, ali stari i haba se pod uticajem spoljnih faktora te ga treba što bolje zaštititi. To se najbolje ostvaruje impregnacijom prema vrsti i kvalitetu materijala. Izbor pravog kamena prema određenoj namjeni je vrlo važan. Klesari mogu da impregniraju kamen i bez upotrebe zaštitnih sredstava, na slijedeće načine:

  • u velike površine (kao što su zidovi, podovi, dvorišta) kamen ugrađuju u njegovom prirodnom položaju, odnosno, onako kako je on ležao u prirodnom sedimentu, u kamenolomu;
  • od padavina se najbolje štiti nastrešnicama ili pokrivanjem;
  • od podzemne vlage najbolje se štiti slojevima izolacije;
  • fugne između kamenih ploča treba popuniti;
  • pri spajanju dijelova treba koristiti isključivo pocinkovane ili nerđajuće spone;
  • spoljne kamene ploče bruse se i poliraju tako da postanu otporne na vremenske prilike.

  Ako se primijene sve ove zaštitne mjere, a ipak postoji potreba i za dodatnom zaštitom, onda će majstor upotrebiti sredstva za konzervaciju kamena. Ta sredstva prodiru u pore, ispunjavaju ih i hemijski vezuju u nepropustiv sloj. Tako klesari prave nepropusnu površinu koja je naročito korisna za porozne vrste kamena kakvi su dolomiti, pješčari ili vulkanski kamen. Skoro sva sredstva za konzervaciju kamena su bezbojna.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Kamenorezac, klesar?

  Daibau.ba, pomažemo pri oceni investicije i izboru izvođača za vaš Dom  Želim ponudu izvođača radova
  Zadnji projekti

  "Paket" nadgrobni spomenik

  Prošle godine sam sahranio majku na groblju Vlakovo. Sada, kada se je zemlja slegnula bi želio da se izradi spomenik - kompletna usluga (temelji, "okvir" i spomen ploča). U prilogu je skica (nije nacrtano u omjeru) i ideja realizacije. Kontakt putem Vibera. 7938 Km do 13230 Km

  ........

  Izrada praga za tuš kabinu bijele boje

  Potrebna je izrada praga za tuš kabinu bijele boje. Dimenzije: 119 cm x 6 cm x 3 cm. 1058.4 Km do 1764 Km

  ........

  Mermerna ploča za kuhinju i servisni stol

  Mermerna ploča za kuhinjski otok 120 x 210 cm sa obradom ivica i kuhinjska radna ploča okvirno 2 metra dužine. 3528 Km do 5880 Km

  ........

  Želim ponudu izvođača radova

  Cena, Nadgrobni spomenik, 4 m2
  Kamenorezac, klesar, Bugojno

  1350 Km do 2250 Km

  Cena, Izrada ženskog nišana, 1 kom
  Kamenorezac, klesar, Tuzla

  900 Km do 1500 Km

  Cena, Obnoviti slova imena i godinu smrti, Jedno prezime,dva imena,dva okvira gdje su slike,godine rođenja i smrti
  Kamenorezac, klesar, Sarajevo

  360 Km do 600 Km

  Cena, Izrada radne ploče za kuhinju od kvarca kristal dijamant, 5 kom
  Kamenorezac, klesar, Bijeljina

  900 Km do 1500 Km

  Cena, Izrada kuhinjske radne ploče, 60 x 135 cm
  Kamenorezac, klesar, Brcko

  450 Km do 750 Km

  Cena, Izrada kuhinjske ploče, 3020 × 60 × 3cmm
  Kamenorezac, klesar, Vitez

  630 Km do 1050 Km

  Cena, Ispravak slova na nišanu i izrada novih na trećem, 2 grobna mijesta I novi nisani
  Kamenorezac, klesar, Ilidža

  270 Km do 450 Km

  Cena, Izrada ženskog nišana, 1 kom
  Kamenorezac, klesar, Sarajevo

  810 Km do 1350 Km

  Cena, Izrada nadgrobne ploče,
  Kamenorezac, klesar, Gradiška

  720 Km do 1200 Km

  Cena, Izrada muških nišana, 2 komada
  Kamenorezac, klesar, Žepce

  1800 Km do 3000 Km

  Cena, Izrada ploče u bijeloj boji - kvarcni kamen, cca 180 x 90 cm
  Kamenorezac, klesar, Pale

  90 Km do 150 Km

  Cena, Oblaganje stepenica kamenom, cca 2.5 m
  Kamenorezac, klesar, Žepce

  1350 Km do 2250 Km

  Cena, Kamenorezac za postavljanje kvarc ploče, 3 kom
  Kamenorezac, klesar, Banja luka

  45 Km do 75 Km

  Cena, Upis imena na nadgrobni spomenik, cca 50 karaktera
  Kamenorezac, klesar, Sarajevo

  180 Km do 300 Km

  Cena, Izrada spomenika, 1 kom
  Kamenorezac, klesar, Šipovo

  720 Km do 1200 Km

  Cena, Izrada mezara, 1 kom
  Kamenorezac, klesar, Cazin

  720 Km do 1200 Km

  Cena, Granitna gazišta za stepenice, 5kom; cca 125 x 35 x 3
  Kamenorezac, klesar, Banja luka

  450 Km do 750 Km

  Cena, Izrada ženskog nišana, 1 kom
  Kamenorezac, klesar, Sarajevo

  900 Km do 1500 Km

  Cena, Izrada radne ploče za kuhinju, Oko 7m dužnih
  Kamenorezac, klesar, Ilijaš

  450 Km do 750 Km

  Cena, Izrada ženskog nišana, 1 kom
  Kamenorezac, klesar, Vogošca

  900 Km do 1500 Km

  Cena, Izrada nadgrobne ploče za dupli grob, 2.5x 2.0 m
  Kamenorezac, klesar, Brcko

  540 Km do 900 Km

  Cena, Izgradnja i postavljanje nišana, 1 par muških nišana
  Kamenorezac, klesar, Zvornik

  630 Km do 1050 Km

  Cena, Izrada klupica za terasu, 3 komada
  Kamenorezac, klesar, Vogošca

  810 Km do 1350 Km

  Cena, Izrada radne površine u kuhinji, 2.3 m x 0.6m
  Kamenorezac, klesar, Banja luka

  450 Km do 750 Km

  Cena, Izrada nišana, 1 kom
  Kamenorezac, klesar, Živinice

  900 Km do 1500 Km

  Cena, Izrada muškog nišana, 1 komad
  Kamenorezac, klesar, Goražde

  1350 Km do 2250 Km

  Cena, Postavljanje mozaika od kamena preko već postavljenih keramičkih pločica, 20 m2
  Kamenorezac, klesar, Modrica

  360 Km do 600 Km

  Cena, Izrada klupica za prozor, 5 kom
  Kamenorezac, klesar, Orašje

  180 Km do 300 Km

  Cena, Obnova spomenika, 1 kom
  Kamenorezac, klesar, Jajce

  450 Km do 750 Km

  Cena, Izrada nišana, 1 komad
  Kamenorezac, klesar, Sarajevo

  1350 Km do 2250 Km

  Cena, Izrada fenjera za svijeće, 25cm širina, 24cm dubina ,35 cm unutrašnja visina
  Kamenorezac, klesar, Sarajevo

  450 Km do 750 Km

  Cena, Izrada spomenika sa dve ploče, 1 komad
  Kamenorezac, klesar, Bosansko grahovo

  810 Km do 1350 Km

  Cena, Izrada nišana, 2 kom
  Kamenorezac, klesar, Sarajevo

  360 Km do 600 Km

  Cena, Nabavka mozaika, cca 20-25 m2
  Kamenorezac, klesar, Kakanj

  360 Km do 600 Km

  Cena, Izrada kvarc radne ploče 3 cm bijela sa sivim štraftanma, cca 2,25 x 60 cm i 140 x 60 cm
  Kamenorezac, klesar, Fojnica

  450 Km do 750 Km  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Kamenorezac, klesar cenovnik

  Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

  308+ Preduzeća za Kamenorezac, klesar
  Besplatna pretraga
  Bez provizije
  ZATRAŽI PONUDU
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.ba | Sva prava su zadržana