Za područje

  Sjenila Cijena

  Koliko koštaju spoljna sjenila? Iznos potreban za spoljna sjenila treba računati još pri projektovanju kuće, odnosno, pri planiranju nasstrešnica, streha, konzolnih ispusta i sličnog. Sjenilima se već u prostoru stvaraju preduslovi za bolju osjenčenost unutrašnjosti prema tome da li je određen prostor nameijnjen radu ili odmoru, a samim tim se određuju i troškovi klimatizacije. Cijene unutrašnjih sjenila se razlikuju prema vrsti, materijalu i dimenzijama. Za venecijanere, komarnike, tende, markize ili žaluzine možete platiti 50 do 220 KM/m2. Fiksna sjenila kakva su pergole i brisoleji su skuplja. Brisoleji koštaju između 300 i 450 KM/m2. Posavjetujte se sa svojim arhitektom o najboljim sjenilima za vaš dom. Da biste dobili tačnu cijenu, pošaljite upit našim najiskusnijim montažerima sjenila, a oni će uzvratiti mogućim ponudama. Pripremili smo i brojne savjete o sjenilima.

  Brzo do majstora - lako i besplatno!
  Nađi majstore

  Cijena venecijanera


  Cijena klasičnih PVC venecijanera čije su letvice širine 45 mm je /m2; PVC venecijaneri čije su letvice širine 37 mm su oko /m2, a iste takve, ali aluminijumske koštaju oko /m2.

  27.00 Km/m2

  VEOMA NISKA CENA
  30.00 Km/m2

  SREDNJA CENA
  32.00 Km/m2

  NAJVIŠA CENA
  Želim ponudu izvođača radova

  Druge cene za Sjenila (2024)

  vaša količina

  jedinica

  okvirna cena

  vaša cena

  Aluminijumski kapci, fiksne letvice

  Cijena aluminijumskih kapaka. Cijena aluminijumskih kapaka s fiksnim letvicama standardne RAL boje, s ugradnjom. Cijena za prozor 80x120 cm.


  m2

  Km/m2

  Km

  Aluminijumski kapci, pokretne letvice

  Cijena aluminijumskih kapaka. Cijena aluminijumskih kapaka s pokretnim letvicama standardne RAL boje, s ugradnjom. Cijena za prozor 80x120 cm.


  m2

  Km/m2

  Km

  Drveni kapci, fiksne letvice

  Cijena drvenih kapaka. Cijena kapaka od smrekovog drveta s fiksnim letvicama, s ugradnjom. Cijena za prozor 80x120 cm.


  m2

  Km/m2

  Km

  Drveni kapci, pokretne letvice

  Cijena drvenih kapaka. Cijena kapaka od smrekovog drveta s pokretnim letvicama, s ugradnjom. Cijena za prozor 80x120 cm.


  m2

  Km/m2

  Km

  Montiranje roletni

  Cena montiranja podfasadnih roletni.


  m2

  Km/m2

  Km

  Pogon za venecijanere ili roletne

  Cijena motora za venecijanere ili roletne, bez upravljanja i prekidača.


  m2

  Km/m2

  Km

  Potfasadne roletne

  Cijena podfasadnih roletni. Cijena potfasadnih roletni sa izolovanim ALU kutijama i klasičnim ALU letvicama širine do 40 mm s ručnim upravljanjem pomoću kanapa. Cijena roletni i postavljanja.


  m2

  Km/m2

  Km

  Potfasadne roletne

  Cijena potfasadnih roletni. Cijena potfasadnih roletni sa izolovanim ALU kutijama i klasičnim ALU letvicama širine do 40 mm s ručnim upravljanjem pomoću kanapa. Cijena roletni i postavljanja.


  m2

  Km/m2

  Km

  Protivprovalne žaluzine

  Cijena protivprovalnih, ojačanih žaluzina.


  m2

  Km/m2

  Km

  PVC kapci, fiksne letvice

  Cijena PVC kapaka. Cijena PVC kapaka s fiksnim letvicama, s ugradnjom. Cijena za prozor 80x120 cm.


  m2

  Km/m2

  Km

  PVC kapci, pokretne letvice

  Cijena drvenih kapaka. Cijena PVC kapaka s pokretnim letvicama, s ugradnjom. Cijena za prozor 80x120 cm.


  m2

  Km/m2

  Km
  okvirna cena
  Km
  Pošalji potražnju >

  Spoljne roletne


  Koliko koštaju roletne? Cijena sjenila za prozore ili vrata, odnosno roletni ili žaluzina, bilo da s...

  Proverite i: Spoljne roletne Cijena

  Žaluzine


  Koliko koštaju žaluzine? Cijena žaluzina za prozore ili vrata zavisna je od vrste (klasične, podfasa...

  Proverite i: Žaluzine Cijena

  Spoljne rolo-zavese


  Koliko koštaju spoljne rolo-zavjese? Spoljne rolo-zavjese ili zastori (screen) su odlična sjenila za...

  Proverite i: Spoljne rolo-zavjese Cijena

  Komarnici


  Koliko koštaju komarnici? Komarnici će Vas poštedjeti mnogih besanih noći zbog dosadnih insekata tak...

  Proverite i: Komarnici Cijena

  Tende, markize


  Koliko koštaju spoljna horizontalna sjenila? Cijene tende, pergole ili markize zavise od veličine, v...

  Proverite i: Tende, markize Cijena

  Da li Vam je kalkulator bio koristan?

  Sjenila - šta sve treba da znate?

  1. Sjenila - šta sve treba da znate?

  Savremeni trendovi uređenja objekata za stanovanje i rad nalažu upotrebu velikih staklenih površina. Naučno je dokazano da dnevna svjetlost izuzetno blagotvorno djeluje na ljudski organizam, a ni estetski efekti nisu upitni. Ipak, u praktičnom, arhitektonskom i građevinskom smislu, to predstavlja dvojaki izazov. S jedne strane, tokom zime se gube velike količine toplote, koja se tek djelimično može nadoknaditi sunčanim danima. S druge strane, tokom ljeta toplote ima toliko da dolazi do pregrijavanja i to se, takođe samo djelimično, može izbjeći promišljenim arhitektonskim elementima. Pravilnim dimenzioniranjem prozora i njihovom orjentacijom, konzolnim djelovima objekta koji prave sjenke te hladovinom dobro raspoređenog zelenila, može se izbeći veći dio problema pregrijavanja.

  Pregrijavanje, blještanje i neželjeni pogledi se svakako mogu izbeći i planskim rasporedom te dobrim izborom spoljnih i unutrašnjih sjenila; istinu govoreći, spoljna sjenila se smatraju boljim rješenjem jer štite koliko spoljne djelove fasade i prozore toliko unutrašnjost. Postoje brojne vrste spoljnih sjenila: kapci, roletne, žaluzine, suncobrani, markize, tende, pergole i brisoleji, a skoro neizbježan dodatak za većinu su komarnici. Neka sjenila su fiksna, neka pokretna s različitim dodacima - mehanizmima za ručno i automatsko pokretanje. Ako se povežu sa sistemom za pametno upravljanje kućom, sjenila se mogu podešavati i po unapred zadatim parametrima - uključivati u određeno vrijeme ili prema vremenskim prilikama.

  Kasetne tende
  Kasetne tende pružaju prijatnu sjenku u vrućim ljetnjim mjesecima

  2. Kako da izaberete ponuđača sjenila?

  Ukoliko niste sigurni koju vrstu i tip sjenila da izaberete, posjetite neke salone. Na tržištu ima mnogo proizvođača i ponuđača, asortiman je naizgled bezgraničan koliko i raspon cijena. Osnovno pitanje je za šta vam sjenilo treba - da se zaštitite od sunca ili radoznalih pogleda? Hoćete li fiksno ili pokretno? Na portalu Daibau.rs naći ćete brojne ponuđače te ćete lako moći da uporedite njihove ponude. Pogledajte fotografije i komentare korisnika. Onima koje izaberete pošaljite upit, pa se na osnovu odgovora odlučite za nekog. Tako ćete najjednostavnije i najbrže doći do onoga što tražite.

  3. Koju vrstu odabrati?

  Roletne su najrasprostranjenija vrsta spoljnih sjenila za prozore. Roletne sprečavaju pregrijavanje koliko i neželjene poglede. Pri tom su i odlična zaštita od vjetra, kiše, snijega, ali i od provalnika. Roletne su i toplotni izolator kojim možete gubitak energije smanjiti za oko 25%; isto toliko su i dobar zvučni izolator, jer smanjuju buku i do 10 dB. Što se materijala tiče, ima ih od plastike, aluminijuma i drveta.

  3.1. Nadrgradne roletne

  Ovaj tip roletni se montira zajedno s prozorima pošto se njihovo kućište postavlja tačno iznad okvira prozora. Zato se najčešće koristite prilikom novogradnje ili renoviranja. Ovakve roletne odlikuje visoka izolativnost i dobra su zaštita za prozore. Njihovo održavanje je vrlo jednostavno kao i popravke.

  3.2. Spoljne roletne

  Ovaj tip roletni se najviše traži i koristi pošto mogu da se postave i na stare i na nove prozore. Budući da su uočljive na fasadi, imajte na umu boju i izgled fasade kako ne bi odudarale od opšteg utiska. Spoljne roletne su višefunkcionalne - letvice im mogu biti od PVC ili aluminijuma, pokretanje im je ručno ili automatsko i mogu im se dodati komarnici ako već nisu ugrađeni.

  3.3. Podfasadne roletne

  Ove roletne se sve češće koriste u modernoj novogradnji koja teži minimalističkim, pravolinijskim i svedenim oblicima pošto su kućišta skrivena ispod fasade. Kućište se zapravo ugrađuje iznad prozora u strukturu fasade ili spoljnu ivicu noseće konstrukcije i malteriše, tako da se spolja uopšte ne vidi.

  3.4. Kose roletne

  Iskošene roletne služe za prozore nepravilnih oblika (trouglaste, okrugle, šestougaone, tj. sve asimetrične) i one neposredno ispod krovne kosine i mogu biti pod uglom do 45°. Da bi bile izdržljivije prave se samo od aluminijuma.

  3.5. Roletne za krovne prozore

  Ove roletne su posebno namijenjene krovnim prozorima koji su uvijek pod većim opterećenjem, pošto su konstatno direktno izloženi pregrijavanju, kiši i snijegu.

  3.6. Elektroroletne

  Roletne se mogu pokretati ručno, pomoću raznih vrsta navojnih šipki (kurbli), ali je automatsko svakako lakše i jednostavnije, naročito kada su u pitanju veliki prozori. Pokreću ih motori kojima se upravlja preko prekidača ili daljinskog upravljača. Međutim, njihov rad može biti automatizovan preko pametnih sistema kontrole cijele kuće. Tako se roletne mogu podešavati prema atmosferskim prilikama ili u određeno vrijeme.

  3.7. Protivprovalne roletne

  Velika prednost roletni nad ostalim sjenilima je protivprovalna zaštita. Ove roletne imaju sigurnosne opruge, zatvarače, sistem zaključavanja ili posebne mehanizme koji se spolja ne mogu otvoriti.

  4. Žaluzine

  Žaluzine su najviše upotrebljivana vrsta spoljnih senila za prozore. Prave se od čvrstih aluminijumskih letvica koje mogu da se pokreću i u zavisnosti od ugla pod kojim su iskošene, kontrolišu količinu svjetlosti u prostorijama. Žaluzine su čvrste, izdržljive, otporne na promjene temperature i vremena; jednostavno se koriste i održavaju, a traju dugo. Letvice na njima mogu biti široke 50, 65, 80 mm i više, odbijaju blještanje sunca i toplotu. Mogu se postavljati i sa spoljne i sa unutrašnje strane prozora, a mogu poslužiti i za zatvaranje prostorija, balkona ili terasa. Kućišta se mogu postaviti iznad prozora ili biti sakrivena malterom. Najizdržljivije vođice za žaluzine su žičane, nešto jeftinije su one plastične ili aluminijumske. Žaluzine se mogu pokretati kaiševima, kanapima, kurblom ili motorom. Naposljetku, ima ih u svim bojama RAL palete tako da ćete sigurno naći odgovarajuće.   

  4.1. Nadgradne žaluzine

  Ove se žaluzine najviše koriste pri novogradnji, jer se ugrađuju zajedno s prozorima i čine jedinstven fasadni element. Kućište ovih žaluzina je neupadljivo i zato su vrlo popularno rješenje na savremenim, minimalističkim zgradama. Izolovano kućište koje stoji iznad prozora odgovara i zahtijevima niskoenergetske gradnje. Integrisane žaluzine mogu da se pokreću ručno ili automatski, pomoću motora.

  4.2. Spoljne žaluzine

  Može se reći da su ove žaluzine odgovarajuće sjenilo za svaki prozor. Odlično štite od vrućine, a i lijep su estetski detalj na svakoj fasadi. Njihova glavna prednost je to što mogu biti postavljene bilo kad i na nove i na stare prozore.

  4.3. Kose žaluzine

  Nove proizvodne tehnologije omogućile su izradu žaluzina i za iskošene prozore, omiljene u savremenoj arhitekturi. Tako su nastale okrugle i višeugaone - jednom riječju, asimetrične, kako bi odgovarale baš svakom prozoru.

  5. Tende i markize

  Tende i markize su konzolna sjenila koja štite prostor koliko od ljetnje pripke toliko i od padavina. Zbog toga ih najčešće nalazimo na balkonima i terasama. Tenda je sastavljena od kućišta (kutije), profila, nosača i jakog akrilnog platna. Sama konstrukcija je od čvrstog, ali lakog aluminijuma koji se može naći u svim bojama RAL palete. Tenda može da se otvara i zatvara ručno ili, sve češće, na električni pogon.

  5.1. Klasične tende

  Ovakve tende su najbrojnije. Za razliku od polukasentnih i kasetnih tendi, platno im se brže suši, konstrukcija i održavanje su nezahtijevni, a otvaranje i zatvaranje sasvim jednostavni. Cijena im je takođe pristupačnija; međutim, budući da su klasične tende stalno izložene svim uticajima, zahtjevnijim kupcima su one estetski nezadovoljavajuće.

  5.2. Polukasetne tende

  Kod polukasetnih tendi, namotano platno ulazi u kućište, a kraci konstrukcije ostaju napolju. Pri zatvaranju, odnosno, namotavanju, mora se paziti da materijal bude suh, jer će se u suprotnom vrlo lako pojaviti buđ.

  5.3. Kasetne tende

  Ove su tende postale omiljene u novogradnjama jer izgledaju nepretenciozno i elegantno. Ovaj tip tendi je takav da i platno i cijela konstrukcija ulaze u kućište te je sve zajedno zaštićeno od spoljnih uticaja. Ipak, i ovde se mora paziti na to da platno bude suho kada se skuplja u kućište da se ne bi pojavila buđ.

  5.4. Vertikalne tende

  Ove tende su zapravo zastori koji služe za bočnu zaštitu koliko od vremenskih uticaja toliko i od neželjenih pogleda. Kada se razvuku one stoje sasvim vertikalno.

  5.5. Polukružne tende

  Ove tende deluju klasično i uglavnom se koriste za izloge trgovina i drugih poslovnih prostora. Mogu biti fiksne ili složive.

  6. Komarnici

  Komarnici su odlično rješenje onda kada želite da u prostorije ulazi svjež vazduh ali ne i nasrtljivi insekti. Komarnici se sastoje od aluminijumskih ili plastičnih okvira (ALU i PVC) i fine zaštitne mrežice od staklenih vlakana. Postoji više vrsta i tipova komarnika. Neki se mogu postavljati samostalno, neki su integrisani, a i jedni i drugi mogu poslužiti i za stambene i za poslovne objekte. Naročito su praktični za prostorije u kojima se zahtijeva posebna higijena kao što su kuhinje, kupatila, bolnice ili svi tipovi ugostiteljskih objekata. Ako se pažljivo koriste, mogu da traju vrlo dugo, a održavanje im je vrlo jednostavno.

  6.1. Rolo komarnici za prozore

  Ovi su komarnici namijenjeni prometnim mjestima kao što su prozori s cvijećem. Prednost im je jednostavno spuštanje i podizanje, bilo ručno pomoću kanapa ili automatsko, na elektropogon. Njih je moguće ugraditi naknadno na stare prozore, a mogu biti i integrisani, na novim.

  6.2. Rolo komarnici za vrata

  Komarnici za prozore neće biti ni od kakve koristi budu li insekti ulazili kroz vrata koja često koristimo. Prednost ovih rolo komarnika je skoro stopostotna zaštita od napasti. Zbog rolo-mehanizma komarnik se brzo otvara i zatvara te je pogodan za vrata kroz koja stalno prolazite. Rolo komarnike mogu da koriste i djeca i osobe s invaliditetom jer im je donja lajsna širine svega 3 mm.

  6.3. Klizni komarnici

  Ovi se komarnici upotrebljavaju za velike otvore. Mogu se postaviti na panoramske prozore, zimske vrtove ili izlaze na balkone i terase. Klizni komarnici mogu biti jednokrilni, dvokrilni i trokrilni. Pošto su im okviri čvršći i stabilniji nisu im potrebne unutrašnje lajsne, a time je i pogled kroz prozor potpuno neometan. Klizni komarnici se otvaraju ručno, a mogu se postaviti i ručice za otvaranje nogom.

  6.4. Plisirani komarnici

  Ovaj tip komarnika se najviše koristi za panoramske zidove i velika balkonska vrata. Mogu biti jednostruki ili dupli. Donja lajsna im je široka svega 4 mm te su odgovarajući i prolazima bez praga. Plise komarnici se mogu otvarati i horizontalno i vertikalno.

  6.5. Krilni komarnici

  Krilni komarnici su, prije svega, namijenjeni otvorima kroz koje se često prolazi kao što su izlazi na terasu i balkon. Pošto su profili ovih komarnika vrlo tanki, moguće ih je postaviti i zajedno s roletnama ili žaluzinama. Ima ih u svim bojama RAL palete. Uglavnom se krilni komarnici postavljaju sa spoljne strane vrata i otvaraju se na spolja, mada se mogu postaviti i s unutrašnje strane ili kao „kaubojska vrata“.

  6.6. Fiksni komarnici

  Ovi su komarnici najjednostavniji i najpraktičniji. Mogu se postaviti na svaki prozor, mada su prvenstveno namijenjeni prozorima i vratima koji se slabo koriste za prolaz. Komarnici se postave i fiksiraju, a kada zatreba mogu i da se skinu.

  6.7. Integrisani komarnici

  Integrisani komarnici stoje u prozorskom okviru. Kada su spušteni, sasvim su neprimjetni, a mogu i da budu kombinovani sa nekim vrstama sjenila. Slabost ugrađenih komarnika je u tome što se ne mogu postavljati samostalno već uz cijele prozore, odnosno kada se montiraju pri novogradnji ili renoviranju.

  7. Pergole

  Pergole su oduvjek bile popularan dodatak kući, pošto su omogućavale korišćenje terasa u vrelim ljetnjim danima. Pergole su zapravo samostalne konstrukcije namijenjene zaštiti od sunca, kiše ili vjetrova. Mogu biti od drveta, čelika i od aluminijuma, kakve su najmodernije. Krov pergole može biti pun ili perforiran od fiksnih ili pokretnih letvica, rebrast, a može biti platnen, ozelenjen, itd. Pokretne lajsne omogućavaju sjenčenje prema kretanju Sunca, odnosno, mogu biti sasvim otvorene ili sasvim zatvorene kao pravi krov. Ukoliko se pokretanje pergole poveže na sistem pametnog upravljanja kućom i elektromotorom, onda će sjenčenje biti automatsko prema unapred zadatim parametrima. Najveća prednost pergola je njihova čvrstina te su otporne i na vrlo jake vjetrove.

  8. Brisoleji

  Brisoleji su tvrda j za prozore, balkone i terase. Omiljen su dodatak savremenim objektima pošto ispunjavaju zadatak primarnog sjenčenja a pri tom izgledaju fantastično. Prema načinu na koji se pokreću letvice, brisoleji se dijele na vertikalne i horizontalne. Najčešći su aluminijumski, za vrtove i zasebne objekte, ali ima i drvenih, koji zahtijevaju nešto redovnije održavanje. Brisoleji mogu biti fiksni ili, ako su povezani s motorom, pokretni.

  9. Montaža sjenila

  Postavljanje spoljnih sjenila odvija se na dva načina. Integrisana sjenila se ugrađuju zajedno s prozorima te su pogodna za veća renoviranja i novogradnju. Možete izabrati integrisane žaluzine, roletne ili komarnike. Ostala spoljna sjenila se postavljaju naknadno na prozorski okvir ili vrata ili direktno na fasadu, odmah iznad otvora. Ponuđač koga odaberete prvo će uzeti sve tačne mjere i na osnovu njih napraviti određeno sjenilo. Za plisirane roletne i žaluzine se uzima unutrašnja širina stakla, a za rolo komarnike spoljni razmak zidova. Samo montiranje traje svega nekoliko sati.

  10. Popravka sjenila

  Spoljna senila su uvek izložena svim prilikama i neprilikama - suncu, kiši, snijegu, vjetru. Kvarove mogu uzrokovati i nepravilno korišćenje ili održavanje. S druge strane, često korišćenje takođe haba mehanizme i platna. Najveći broj sjenila je dugotrajan, ali do oštećenja dolazi zbog raznih uzroka. Kada dođe do toga, preporučujemo da se uvijek prvo raspitate da li je isplativija popravka ili nova kupovina. Zamjena vođica ili letvica je svakako mnogo jeftinija od kupovine novog sistema. Većina majstora za spoljna sjenila nudi popravku skoro svih djelova mehanizama i rezervni djelovi su lako dostupni.

  Daibau.ba, pomažemo pri oceni investicije i izboru izvođača za vaš Dom  Želim ponudu izvođača radova
  Zadnji projekti

  Izrada i montaža vertikalnog brisoleja na motor

  Potrebna izrada i montaža vertikalnog brisoleja na motor, antacit farbe, 40 cm. Dimenzije 240 x 250 cm. 529.2 Km do 882 Km

  ........

  Tenda za balkon

  Tenda za bočni dio terase 705.6 Km do 1176 Km

  ........

  Klizne grilje za balkon

  Poštovani,

  Potrebna mi je nabavka i ugradnja kliznih grilja za balkon. Dimenzije su 185x415cm.

  Hvala 529.2 Km do 882 Km

  ........

  Želim ponudu izvođača radova  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Sjenila cenovnik

  Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

  24+ Preduzeća za Sjenila
  Besplatna pretraga
  Bez provizije
  ZATRAŽI PONUDU
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.ba | Sva prava su zadržana